Václav Malý: I v církvi se ne všichni shodneme. Opozice by se měla umět domluvit

3. leden 2020

„Potěšilo mě, že se část naší společnosti probudila a vyjádřila zodpovědnost za věci veřejné,“ hodnotí biskup Malý uplynulý rok. S jakými vizemi bychom měli vstupovat do roku 2020?

 

Lidé se dovedli postavit za demokracii, nebyla v tom hrubost a byl v tom humor, vyzdvihuje Václav Malý, co ho potěšilo na společenském vývoji.

„Na druhou stranu mi vadí, že se opoziční strany nedovedou dohodnout,“ pokračuje. „Byli jsme svědky zbytečných osobních výpadů, a to myslím potom oslabuje důvěryhodnost politiků.“

Opozice by se měla umět domluvit

Václav Malý

„Přál bych si, aby se lídrové, ale i členové různých opozičních stran dovedli domluvit. A především nepřenášeli své spory na společnost. Lidi to potom podvazuje. Řeknou si: No, tak oni se hádají, a co my potom můžeme dělat.“

Političtí představitelé by se podle pomocného biskupa pražského měli vyhnout urážkám a uvědomit si společnou zodpovědnost. Osobní animozity je potřeba překonat.

„I v církvi se ne všichni shodneme. Ne všichni se máme rádi. Ale člověk musí být nad věcí a vidět i to dobré v tom druhém, se kterým třeba nesouhlasí nebo který mu není sympatický. A především, když je ten člověk více vidět, měl by mít větší zodpovědnost, že to, co řekne a jak se chová, má obrovské důsledky.“

I dnes se dá dopátrat pravdy

Z novoročních projevů ústavních činitelů Václava Malého zaujala slova Miloše Zemana, který občanům popřál masarykovské myšlení, které „bolí“.

„Je potřeba přemýšlet nejen o tom, co se děje v mém osobním životě, ale co se děje okolo mě. A tady bych plédoval pro mediální gramotnost. To znamená umět zhodnotit, která informace za to stojí a která souvisí se lží nebo s nějakým zamlžováním,“ upozorňuje.

Podle pražského biskupa bychom taky neměli vyhledávat pouze názory těch, s nimiž si přitakáváme, ale i ty, s nimiž v něčem nesouhlasíme. „Člověka činí člověkem to, že to má být bytost přemýšlející. Nemůžeme vědět všechno. Ale i dnes je možné dopátrat se pravdy.“

Další témata rozhovoru: svobodu slova a lpění na politické korektnosti; první novoroční projev slovenské prezidentky Zuzany Čaputové; mír sám se sebou; vzpomínka na Ivana Medka a Taťánu Fischerovou; rok 2020 jako rok Bible.

Spustit audio

Související