Andor Šándor: Město valčíků dostalo přezdívku „Kebab Vídeň“ už před několika lety

6. listopad 2020

Rádi bychom Vídeň vnímali jako milé a přátelské město k bydlení. Ale narůstá zde nebezpečí, varuje bezpečnostní poradce na Dvojce.

Brigádní generál Ing. Andor Šándor, český voják, generál v záloze a bezpečnostní poradce

Rakouská metropole uctila památku čtyř obětí pondělního teroristického útoku. Útočníka znala policie jako příznivce Islámského státu, který chtěl bojovat v Sýrii. Z vězení byl vloni předčasně propuštěn. Proč se taková událost stala právě ve Vídni? „My známe Vídeň jako město valčíků, které je nám historicky blízké. V posledních letech ale dostalo přezdívku Kebab Vídeň,“ vysvětluje bezpečnostní poradce Andor Šándor v pořadu Jak to vidí...

Ve Vídni narůstá podíl menšin

Čtěte také

Vídeň už se podle Šándora nedá považovat jen za město k bezpečnému bydlení. Jedním z důvodů je rostoucí podíl menšin. Jak lze pochopit motiv k teroristickému útoku mladíka, který se ve Vídni narodil? „Útočník pocházel z komunity lidí, kteří původně přišli do Rakouska kvůli lepším podmínkám,“ připomíná Šándor na Dvojce.

Frustrovaná generace dětí přistěhovalců

Generace přistěhovalců měla jiné životní podmínky, než jejich potomci, kteří se narodili v nové zemi. „Je to problém. Tato generace se nechce dobře integrovat, sžít s většinou. Převládá u nich pocit vlastní frustrace a neschopnosti.“ Problém ale nemá jen Rakousko. „To samé se děje ve Francii, Belgii, Velké Británii,“ upozorňuje v rozhovoru se Zitou Senkovou.     

Další témata: teroristické útoky ve Vídni a Nice; lze vůbec zabránit osamělým vlkům-teroristům; jak funkční je systém protiteroristicjkých opatření, jaké geopolitické výzvy čekají na nového šéfa Bílého domu. 

autoři: Zita Senková , Andor Šándor , juk
Spustit audio

Související