Václav Malý: Bravo, Němci! Po 30 letech od sjednocení je Německo zárukou stability Evropy

2. říjen 2020

3. října 1990 se připojila Německá demokratická republika ke Spolkové republice Německo. Jsou vidět slibované kvetoucí krajiny východního Německa? 

Biskup Václav Malý považuje proces znovusjednocení za povedený. „Můžeme jen vítat, že k tomu kroku došlo a že máme takové sousedy. Německo je dnes zárukou stability Evropy,“ říká v pořadu Jak to vidí... 

Frustrace však ještě trvají 

„Rozdíl je ale pořád znát, především mentálně,“ upozorňuje biskup. Připomíná například snahy radikálních sil ve východní části Německa. „Pravicová stana pořádá protesty, ale není to převažující hlas,“ myslí si Malý. 

O co usilují pravicoví extremisté? Václav Malý se domnívá, že v lidech ještě stále přetrvávají frustrace. „Ještě žije generace, která zažila režim před rokem 1989, kdy byla veškerá iniciativa potlačována. To mezi určitou částí německých obyvatel přetrvává.“ 

Západní Německo bylo velkorysé

Sjednocení považuje za dobré vyústění událostí, které se odehrály v druhé polovině roku 1989. Tehdy padla Berlínská zeď. 

„Východní část udělala obrovský skok díky masivní finanční pomoci západní části. Západní Německo bylo velkorysé, protože zaplatilo Rusku sto miliard německých marek,“ říká Václav Malý v rozhovoru se Zitou Senkovou. „Souhlas tehdejšího prezidenta Michaila Gorbačova byl velký čin.“ 

Zpytování svědomí po roce 1945

Němci podle biskupa Malého udělali po roce 1945 obrovský kus práce. A neměli to snadné. „Bylo nutné ustanovit struktury, obnovit instituce a demokratické fungování,“ komentuje Václav Malý na Dvojce. 

„Nejde jen o hospodářský růst. Němci zpytovali svědomí a stali se demokratickým státem. V současné době Německo otevřelo hranice migrantům a zemí to neotřáslo,“ uzavírá biskup Malý na Dvojce. 

Další témata rozhovoru: tradice Lužických Srbů, transparentnost Vatikánu, odvaha ke spravedlnosti.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.