Václav Malý: Společnost, která žije s omezenou pamětí, nemá dobrou budoucnost

10. červenec 2020

Turecký soud by měl dnes zveřejnit rozhodnutí o tom, zda bylo legální v roce 1935 změnit istanbulský chrám Boží Moudrosti na muzeum. Stane se z chrámu znovu mešita?

Podle agentury Reuters se soud usnesl na tom, že zřízení muzea bylo protiprávní. Mohlo by to znamenat zelenou pro proměnu chrámu zpět na mešitu. Proti je domácí turecká opozice i mezinárodní organizace. Co by přeměna zpět na mešitu vlastně znamenala?

„Přeměna zpět na mešitu by znamenala radikalismus. Měli bychom si ale uvědomit, že žijeme v globalizovaném světě, kde se setkávají lidé různých náboženských tradic. Platí to i pro Turecko, i když je islámskou zemí,“ říká v pořadu Jak to vidí... biskup Václav Malý.

Jeden chrám pro všechny

Chrám boží moudrosti (Hagia Sofia) v Istanbulu

Chrám Hagia Sofia byl původně křesťanský chrám vystavěný v letech 532 až 537. Po dobytí Cařihradu v roce 1453 se z tohoto chrámu stala mešita. Prezident Kemal Atatürk ji přeměnil na muzeum.

Velmi se mi líbí návrh arménského patriarchy, který řekl, že by se z tohoto chrámu mohl stát Dům modlitby. Modlili by se tu muslimové i křesťané. Vystihovalo by to dlouhou tradici, kterou tento chrám prošel.

Důležité je usilovat v tomto světě o to, aby stoupenci různých náboženských tradic dovedli žít nejen vedle sebe, ale také spolu. Aniž by ztratili svoji identitu. Návrh, aby se Hagia Sofia stala Domem modlitby nejenom pro jednu tradici, by dobře vystihoval skutečnost současného světa,“ je přesvědčen Václav Malý.

Radikalismus na vzestupu

Islámský radikalismus bohužel v posledních letech roste i v Turecku. Prezident Erdogan si je navíc dobře vědom toho, že ho Západ potřebuje, protože zadržuje uprchlíky ze Sýrie. Cítí se proto být silným vůdcem.

Je tedy asi pravděpodobné, že soud rozhodne, aby to byla mešita. Myslím ale, že by to byla škoda. Byl by to dobrý příklad pokojného tolerantního soužití muslimů a křesťanů.

Radikalismus v Turecku je nebezpečný. Soužití s křesťany vrže. Křesťani jsou v Turecku v menšině, ale Turecko bylo původně křesťanskou zemí. Zapomínat na dlouhodobou historii se nemá. A společnost, která žije s omezenou pamětí nemá příliš dobrou budoucnost,“ uzavírá biskup.

Další témata rozhovoru: ukončení mandátu zvláštního zmocněnce pro náboženskou svobodu; duchovní rovina života podle dalajlamy; kořeny antisemitismu; hnutí Black lives matter.  

Spustit audio

Související