Václav Bělohradský: Antiprogramu se vždycky bojím

15. říjen 2018

Ve volbách do Senátu uspěla opozice. Podle Václav Bělohradského však zaujala především antiprogramem. A to podle známého filozofa nevěstí nic dobrého.

Ještě nikdy se nestalo, aby vláda měla tak slabé zastoupení v druhé komoře parlamentu. Čím byl úspěch opozice způsoben? „Stačí být anti, což je produktivní natolik, že to nahrazuje volební program. Upřímně řečeno nevím, jaký je volební program ODS,“ říká Václav Bělohradský.

Podle něj úspěch ODS je důsledek hesla antibabiš. Ale antiprogram podle něj dlouho nevydrží. „Největší nevýhoda toho, že se anti stane programem, je že se za to anti schová všechna možná špína, všechny možné rozpory,“ varuje filozof Václav Bělohradský.

Lokální sdružení

„Já se slova anti vždycky bojím. A jakmile se dá volební program nahradit tím slovem anti, tak se za ním dá skrýt řada problémů.“ Naopak s optimismem se dívá známý filozof a sociolog na to, že ve volbách významně uspěla různá lokální sdružení. A to ještě výrazněji než před čtyřmi lety.

„Co nejvíc chybí v našem politickém systému a v celé naší občanské společnosti? Důvěra. Místní angažovanost, místní aktivismus a místní samospráva jsou asi nejlepším zdrojem důvěry ve společnosti. Věřím, že obnova důvěry, která tak chybí v našem občanském životě, by mohla tímto způsobem přijít,“ doufá Václav Bělohradský.

Další témata rozhovoru: Jak českou politiku změní výsledky jak komunálních voleb a voleb senátních? Přežije česká levice? Co znamená, když Itálie nechá zničit fungující model integrace? 

autor: Zita Senková
Spustit audio

Související