Václav Bělohradský: Vlna uprchlíků je pro Itálii pozitivní. Je to praktické cvičení v globalizaci

27. srpen 2018

Itálie v neděli pustila na pevninu všech 150 migrantů z lodě Diciotti, která pět dní kotvila na Sicílii. Nakonec se o většinu migrantů postará katolická církev, část jich přijme Irsko a Albánie. Italský premiér Conte už dříve vyzval Česko, aby část migrantů přijalo. Andrej Babiš to ale odmítá. Premiéry obou zemí nyní česká společná schůze. Dohodnou se?

„Předpokládám, že ne, protože politiky láká fakt, že 90 % Čechů odmítá jakékoliv uprchlíky. Demokratická politika je příliš orientovaná na volební úspěch a tohle je veliká šance. Myslím, že konsenzus zvítězí," říká filosof Václav Bělohradský.

Jarmila Štuková: Válka v Iráku skončila, ale země má stále mnoho problémů

Tank s vojáky irácké armády

Soudy v iráckém Bagdádu od začátku roku řešily stovky případů zahraničních radikálů podezřelých z příslušnosti k tzv. islámskému státu. Nejméně 280 jich odsoudily k smrti nebo na doživotí. Mezi obviněnými je i několik cizinek. Podařilo se opravdu zlikvidovat bašty teroristů?

Podle něj by šlo ale o nemorální situaci, protože Česko podpořilo invazi do Iráku, která je jedna z hlavních příčin uprchlické vlny. Tím prý máme kus zodpovědnosti za vzniklou situaci.

„Základní italský postoj je ale racionální. Říkají, že to je problém celosvětový, potažmo celoevropský, a my nemůžeme řešit problém uprchlíků za celou Evropu. Musí nám v tom všichni pomoct. Způsob, kterým si vynucují, aby problém byl pojat jako celoevropský, je možná morálně pochybný.“

Česko i Itálie se shodují na tom, že proud lidí, kteří většinou plují z Libye do Evropy je zapotřebí zastavit. Liší se ale v tom, co udělat s lidmi, kteří se navzdory snaze EU do Evropy dostanou.

Itálie jako avantgarda

Z italského hlediska jsou podle Bělohradského pozitivní dopady imigrace veliké. „Jsou celá městečka, která se díky přílivu uprchlíků oživí. Oživí se celá řada pracovních příležitostí. Otevírají se nové školy. Vlna uprchlíků je tedy i pozitivní. Je to takové praktické cvičení v globalizaci.“

V čem je tedy problém? Proč Itálie nechce přijímat všechny uprchlíky? „Itálie nemůže být jediná, která řeší problémy celého světa, až přijdou i klimatičtí uprchlíci. Tohle bude století uprchlíků. A Itálie je avantgarda toho procesu. První se s tím konfrontuje a už teď nechce zůstat sama.“

Za zdramatizování uprchlické krize podle Bělohradského může především italský ministr vnitra. „Ministr Matteo Salvini tím potlačil všechny ostatní body vládního programu, který je zajímavý. Například nepodmíněný občanský příjem, což je velmi pokroková levicová idea, nebo rovná daň, která není v italské tradici. Toto je najednou potlačeno,“ dodává filosof.

autoři: Zita Senková , jra
Spustit audio

Související