V kynutých koláčích jsme v Evropě naprostá špička, míní pekařka Veronika Vavrová
Na její ovocný kynutý koláč se denně stojí dlouhé fronty. Proč zrovna na něj se v Blízkých setkáních zeptala Tereza Kostková spolumajitelky vinohradského pekařství Kus koláče. Všechny díly pořadu najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.
„Sama si neumím úplně vysvětlit, proč má tak velký úspěch zrovna kynutý ovocný koláč,“ přiznává Veronika Vavrová. „Myslím, že je to proto, že je našemu srdci nejbližší.“
V kynutém jsme nejlepší
„Mám pocit, že za poslední dva roky se začíná vracet československé pečení. Lidé začínají sázet na naší klasiku. A to mě velmi těší. Je to silná stránka naší gastronomie. Pokud jde o kynuté, myslím, že jsme v Evropě naprostá špička.“
Kynuté pečivo musí být čerstvé. „Neumím si představit, že bychom prodávali koláče třeba druhý den. Pečeme několikrát denně několik set kusů. Někdy se stane, že vyprodáme i 200 koláčů za půl hodiny.“
Co je základ dobré drobenky?
Říká, že nejdůležitější ingredience u kynutých koláčů je máslo. „Bez něj se žádná drobenka neobejde. Správná cesta je dobrý poměr surovin: mouky, cukru a másla. A možná trochu rumu pro krásnou vůni.“
Komu vděčí za recept na kynutý koláč? Je pravda, že když má špatnou náladu, tak hůř peče? A jak je důležitá komunikace se zákazníky?
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka