V kynutých koláčích jsme v Evropě naprostá špička, míní pekařka Veronika Vavrová
Na její ovocný kynutý koláč se denně stojí dlouhé fronty. Proč zrovna na něj se v Blízkých setkáních zeptala Tereza Kostková spolumajitelky vinohradského pekařství Kus koláče. Všechny díly pořadu najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.
„Sama si neumím úplně vysvětlit, proč má tak velký úspěch zrovna kynutý ovocný koláč,“ přiznává Veronika Vavrová. „Myslím, že je to proto, že je našemu srdci nejbližší.“
V kynutém jsme nejlepší
„Mám pocit, že za poslední dva roky se začíná vracet československé pečení. Lidé začínají sázet na naší klasiku. A to mě velmi těší. Je to silná stránka naší gastronomie. Pokud jde o kynuté, myslím, že jsme v Evropě naprostá špička.“
Kynuté pečivo musí být čerstvé. „Neumím si představit, že bychom prodávali koláče třeba druhý den. Pečeme několikrát denně několik set kusů. Někdy se stane, že vyprodáme i 200 koláčů za půl hodiny.“
Co je základ dobré drobenky?
Říká, že nejdůležitější ingredience u kynutých koláčů je máslo. „Bez něj se žádná drobenka neobejde. Správná cesta je dobrý poměr surovin: mouky, cukru a másla. A možná trochu rumu pro krásnou vůni.“
Komu vděčí za recept na kynutý koláč? Je pravda, že když má špatnou náladu, tak hůř peče? A jak je důležitá komunikace se zákazníky?
Související
-
Stres do kuchyně nepatří. To se pak krémy srážejí a těsto nekyne, radí cukrář Josef Maršálek
„Cukrářem jsem chtěl být od tří let. A rodiče dělali vše pro to, abych jím nebyl,“ prozradil v Radiocafé známý pekař a cukrář.
-
Proč potřebujeme makronku, když máme laskonku? ptá se známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková
Sjezdila a ochutnala celý svět. „V cukrařině máme být jako národ na co pyšní,“ prohlašuje světoznámá cukrářka v Blízkých setkáních.
-
S mužem jsme byznys rozdělili tak, že mi zůstala značka, vysvětluje známá cukrářka Fabešová
Letošní rok nebyl pro renomovanou cukrářku Ivetu Fabešovou moc sladký. Především v rovině osobní, jak se svěřila v Blízkých setkáních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka