V kynutých koláčích jsme v Evropě naprostá špička, míní pekařka Veronika Vavrová
Na její ovocný kynutý koláč se denně stojí dlouhé fronty. Proč zrovna na něj se v Blízkých setkáních zeptala Tereza Kostková spolumajitelky vinohradského pekařství Kus koláče. Všechny díly pořadu najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.
„Sama si neumím úplně vysvětlit, proč má tak velký úspěch zrovna kynutý ovocný koláč,“ přiznává Veronika Vavrová. „Myslím, že je to proto, že je našemu srdci nejbližší.“
V kynutém jsme nejlepší
„Mám pocit, že za poslední dva roky se začíná vracet československé pečení. Lidé začínají sázet na naší klasiku. A to mě velmi těší. Je to silná stránka naší gastronomie. Pokud jde o kynuté, myslím, že jsme v Evropě naprostá špička.“
Kynuté pečivo musí být čerstvé. „Neumím si představit, že bychom prodávali koláče třeba druhý den. Pečeme několikrát denně několik set kusů. Někdy se stane, že vyprodáme i 200 koláčů za půl hodiny.“
Co je základ dobré drobenky?
Říká, že nejdůležitější ingredience u kynutých koláčů je máslo. „Bez něj se žádná drobenka neobejde. Správná cesta je dobrý poměr surovin: mouky, cukru a másla. A možná trochu rumu pro krásnou vůni.“
Komu vděčí za recept na kynutý koláč? Je pravda, že když má špatnou náladu, tak hůř peče? A jak je důležitá komunikace se zákazníky?
Související
-
Stres do kuchyně nepatří. To se pak krémy srážejí a těsto nekyne, radí cukrář Josef Maršálek
„Cukrářem jsem chtěl být od tří let. A rodiče dělali vše pro to, abych jím nebyl,“ prozradil v Radiocafé známý pekař a cukrář.
-
Proč potřebujeme makronku, když máme laskonku? ptá se známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková
Sjezdila a ochutnala celý svět. „V cukrařině máme být jako národ na co pyšní,“ prohlašuje světoznámá cukrářka v Blízkých setkáních.
-
S mužem jsme byznys rozdělili tak, že mi zůstala značka, vysvětluje známá cukrářka Fabešová
Letošní rok nebyl pro renomovanou cukrářku Ivetu Fabešovou moc sladký. Především v rovině osobní, jak se svěřila v Blízkých setkáních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...