Stres do kuchyně nepatří. To se pak krémy srážejí a těsto nekyne, radí cukrář Josef Maršálek
„Cukrářem jsem chtěl být od tří let. A rodiče dělali vše pro to, abych jím nebyl,“ prozradil v Radiocafé známý pekař a cukrář. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.
Host: cukrář Josef Maršálek. Moderuje Aleš Cibulka
„Když jsem ke třetím narozeninám dostal velký ořechový dort, byla moje kariéra jasná. Rodiče ze mě chtěli mít učitele. Na gymnáziu v Hranicích jsem se učil na samé jedničky, jedinou dvojku jsem měl z tělocviku. Když gymnázium slavilo 150 let od založení, pozvali si tři známé absolventy. Nakonec jsem mluvil skoro pořád já a vyprávěl zážitky z tělocviku,“ vzpomíná.
Naše morčata létají první třídou
Jak prozradil Josef Maršálek, u nich doma se to hemží morčaty. „Můj partner Petr vyučuje na vysoké škole chov drobných zvířat a doma máme 120 morčat. Cestují od Brazílie až po Indonésii a létají první třídou. To já v životě neletěl. Minulý týden jsem dostal fotku nějaké obří africké ropuchy s tím, že ji nutně potřebujeme.“
Ve francouzských troubách nic neupečete
Jsou Češi opravdu národem cukrářů? „Ano, každý má doma troubu. Za hranicemi to vůbec není povinná výbava. Ve Francii mají tak malinké trouby, že se tam nedá skoro nic upéct. Ale v každé ulici jsou cukrárny a pekárny,“ dodal Josef Maršálek, podle kterého do kuchyně nepatří stres. „To se pak krémy srážejí, čokoláda se zdrcne a těsto nekyne.“
Příští týden vychází Josefu Maršálkovi kniha Sexy dorty. „Nejvíce času na knize jsem strávil tím, abych si prosadil její název.“
Jakou radu dostal do života od známého kouče? Bude mít pokračování pořad Peče celá země?
Související
-
Podle Josefa Maršálka byla cukrařina spící princezna. „Ale začíná se to měnit“
Koronavirus nám pokazil autogramiádu po finálovém díle Peče celá země, posteskl si cukrář a porotce, který do studia přišel s kyticí tulipánů.
-
Proč potřebujeme makronku, když máme laskonku? ptá se známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková
Sjezdila a ochutnala celý svět. „V cukrařině máme být jako národ na co pyšní,“ prohlašuje světoznámá cukrářka v Blízkých setkáních.
-
S mužem jsme byznys rozdělili tak, že mi zůstala značka, vysvětluje známá cukrářka Fabešová
Letošní rok nebyl pro renomovanou cukrářku Ivetu Fabešovou moc sladký. Především v rovině osobní, jak se svěřila v Blízkých setkáních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.