Proč potřebujeme makronku, když máme laskonku? ptá se známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková

25. říjen 2021

Sjezdila a ochutnala celý svět. „V cukrařině máme být jako národ na co pyšní,“ prohlašuje světoznámá cukrářka v Blízkých setkáních.

„Naše cukrařina byla za první republiky slavnější než francouzská. Nechali jsme si to prvenství uniknout, protože se neumíme dostatečně stmelit, “ uvažuje Mirka van Gils Slavíková v rozhovoru na Dvojce.

„Mně se hodně lidí ptá, proč dávám svoje receptury. Já jsem ale ráda, že můžu lidem něco předat. Jsem šťastná, když mi pošlou svoje výrobky podle mého receptu a já mohu uznat, že jsou třeba lepší než moje,“ svěřuje se cukrářka Alešovi Cibulkovi.

Maková buchta je unikát

„Makové buchty nikde ve světě nenajdete. Je to český unikát a měli bychom na ně být právem hrdí. Máme spoustu vynikajících věcí a ani o tom nevíme. Třeba taková laskonka. Je to vlastně totéž co makronka, ale může mít pokaždé jinou náplň. Často se sama sebe ptám: Proč potřebujeme makronku, když máme neskutečně lahodnou českou laskonku?“

Jak vznikala její nová kniha cukrářských receptů? Co snídají její synové? Mají cukrářské výrobky jinou chuť dnes a v minulosti?

autoři: Aleš Cibulka , mis

Související