Mirka van Gils Slavíková je nekompromisní porotkyní: Věřte, že umím rozbrečet!

28. leden 2020

Znáte ji ze soutěže Peče celá země. „Přála jsem si, aby k nám ta soutěž došla. Nabídka na casting mě rozplakala. Splnil se mi sen,“ vzpomíná vynikající cukrářka. Neváhala.

Když přišla, přinesli jí zákusek, který prý byl strašný. „Člověk musí vědět, kdy kde a co smí říct. Takže jsem to prokličkovala. Ale přímočarost patří ke mně a k mému řemeslu. A když máte roli učitele, musíte říct pravdu. Protože to je to, co učí a vychovává.“ 

Mirka van Gils Slavíková

„Věřte tomu, že umím rozbrečet a někdy se stane, že to ze mě vylítne. Ale nikdy to není myšleno zle,“ ujistila Mirka van Gils Slavíková v Blízkých setkáních Terezu Kostkovou. Je paradoxní, že jako cukrářka má intoleranci k cukru. 

„Někdy se na sladké podívám a cítím odpor. Mojí profesi to ale nesluší.“ Nerada proto vzpomíná na soutěžní hodnocení extrémně sladkých makronek. „Zhruba tři talíře před koncem jsem začala cítit, že mi nedělají dobře. Režisér mi říkal do ucha: Mirko, ještě tři, ještě dvě, ještě jedna. Hurá, jsme v cíli!“

Které bonbóny jsou pralinky? Jsou francouzští cukráři světoví? Které mezinárodní ceny si nejvíc váží? Je česká cukrovinka, kterou nenajdete ve světě? Proč pašuje mák do Holandska?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.