Mirka van Gils Slavíková je nekompromisní porotkyní: Věřte, že umím rozbrečet!
Znáte ji ze soutěže Peče celá země. „Přála jsem si, aby k nám ta soutěž došla. Nabídka na casting mě rozplakala. Splnil se mi sen,“ vzpomíná vynikající cukrářka. Neváhala.
Když přišla, přinesli jí zákusek, který prý byl strašný. „Člověk musí vědět, kdy kde a co smí říct. Takže jsem to prokličkovala. Ale přímočarost patří ke mně a k mému řemeslu. A když máte roli učitele, musíte říct pravdu. Protože to je to, co učí a vychovává.“
„Věřte tomu, že umím rozbrečet a někdy se stane, že to ze mě vylítne. Ale nikdy to není myšleno zle,“ ujistila Mirka van Gils Slavíková v Blízkých setkáních Terezu Kostkovou. Je paradoxní, že jako cukrářka má intoleranci k cukru.
„Někdy se na sladké podívám a cítím odpor. Mojí profesi to ale nesluší.“ Nerada proto vzpomíná na soutěžní hodnocení extrémně sladkých makronek. „Zhruba tři talíře před koncem jsem začala cítit, že mi nedělají dobře. Režisér mi říkal do ucha: Mirko, ještě tři, ještě dvě, ještě jedna. Hurá, jsme v cíli!“
Které bonbóny jsou pralinky? Jsou francouzští cukráři světoví? Které mezinárodní ceny si nejvíc váží? Je česká cukrovinka, kterou nenajdete ve světě? Proč pašuje mák do Holandska?
Související
-
Člověk musí jíst už pohledem, přesvědčuje česká cukrářka, která dělala i u michelinského šéfkuchaře
Už v 16 vyhrávala cukrářské soutěže. Jako šéfcukrářku si jí vybral Pohlreich. A na několik let zakotvila v dublinské restauraci michelinského šéfkuchaře Garyho Rhodese.
-
Pekl pro anglickou královnu. „Vdolky drobí pejskům. Má ráda čokoládu,“ říká Josef Maršálek
Cukrář Josef Maršálek se z moravské vísky dostal až do londýnského obchodního domu Harrods nebo Buckinghamského paláce. Bonbóny připravil i Tereze Kostkové.
-
Pořád čekáme, že věneček bude stát 12 korun. A pak se divíme, že nám nechutná, stěžuje si cukrářka
V gastronomii jsme už prý svět dohnali. „Pořád nám ale chybí cukrařina, čokoláda a zmrzlina,“ myslí si Iveta Fabešová. Kuchyň se učila spolu s Romanem Vaňkem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.