Tomáš Zima: V investicích do vzdělávání jsme na chvostu Evropy

30. září 2019

Z nedávného sociologického průzkumu Rozděleni svobodou mimo jiné vyplynulo, že hodně lidí vnímá vývoj po listopadu 1989 jako promarněnou šanci. V čem jsme nevyužili získané příležitosti?

 

„Podle mne jsme promarnili šanci na vstup do eurozóny,“ uvažuje rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nad polistopadovým vývojem ČR. Jako další nevyužitou příležitost uvádí v pořadu Jak to vidí výstavbu silnic.

Proč na dálnici nikdo nepracuje?

Stavba dálnice D3, obchvat Českých Budějovic, silničáři, náklaďáky, prach, doprava, výstavba

„Divím se, jak to, že za to nikdo nepyká. Když jedete po dálnici, nevidíte tam zaměstnance. Ředitelství silnic a dálnic vám sice přeje šťastnou cestu, ale vidíte tam tři řemeslníky na pětikilometrovém úseku.“

„Někde to vypadá, jako kdyby to někdo loupal lopatou. Sváry určitě nepřežijí první zimu. Přitom TSK za to určitě zaplatila desítky milionů korun,“ rozhořčuje se Zima. „Chybí odpovědnost a dotahování věcí.“

České školství je vyhladovělé

Posluchárna Fakulty elektrotechniky a informatiky na náměstí Čs. legií

Jinou nevyužitou šancí jsou investice do systému vzdělávání. Ve financování vzdělávání patří Česko na chvost zemí OECD i států Evropské unie. „Třeba Belgie dává kolem 5,8 % HDP, Nizozemí 5,2 %, Polsko 4,4 %, Španělsko a Maďarsko 4,3 %, Německo 4,17 % a na konci seznamu je Česká republika s 3,46 % HDP.“

Školství je teď podle něj „vyhladovělé“ jak po materiálně-technické, tak po lidské stránce. V posledních třech letech vláda rozpočet ve vysokém školství významně navýšila, ale ekonomické nůžky zůstávají stále hodně rozevřené. Investice do vzdělávacího systému totiž rostou i v ostatních evropských zemích.

Není důvod skuhrat

Navzdory těmto ne zcela adekvátně využitým možnostem ale Česko naopak řadu příležitostí uchopilo správně a řadí se dnes mezi bezpečné země s nízkou nezaměstnaností a dobrým sociálním systémem, uzavírá Tomáš Zima.

Další témata rozhovoru: projekt Rozděleni svobodou – česká společnost 30 let po sametové revoluci; téma migrace; fenomén Greta Thunbergová; konec největší cestovní kanceláře.

Spustit audio

Související