Tomáš Zima: Evropa by měla myslet na to, co ji spojuje

16. květen 2019

Veřejnost se v názorech na Evropskou unii často dělí na dva tábory. Proč jsou Češi označováni buď za eurohujery, nebo za euroskeptiky? A jaký by měl být náš zdravý postoj k EU?

Jedni bez jakýchkoliv problémů říkají, že všechno je dobře. Druzí naopak vyzývají: Vystupme z EU! A ani jedni k tomu nemají argument,“ říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. A apeluje hlavně na zdravý selský rozum.

Nehledejme rozdíly, ale jednotu

Česká republika je geograficky ve středu Evropy. Tak to bude vždycky, bez ohledu na to, jestli EU je, nebo není. Je to středně velká evropská země. Z hlediska globálního něco jako středně velké město. V Evropě je ale řada zemí menších než Česká republika,“ uvažuje.

Evropa potřebuje být ve vztahu k velmocem jako jsou Spojené státy, Rusko nebo Čína, spojená a silná.
Tomáš Zima

Jestli chceme mít nějakou vyjednávací sílu, musíme být v rámci Evropy jednotní. Lidé ale často zapomínají na to, co nás spojuje – společné křesťanské základy i humanistické ideály, které přišly s francouzskou revolucí. O tom se ale moc nemluví. Spíš se hledají věci, které nás rozdělují.“

Pomáhejme tam, kde je to třeba

Uprchlická rodina překračuje maďarsko-rakouskou hranici

To podle univerzitního rektora ovšem neznamená, že musíme jenom ustupovat: „Svoje národní zájmy a priority musíme mít jasně definované a stát si za nimi. Na druhou stranu bychom v rodině evropských států měli hledat to společné, ať už ekonomické zájmy, volný pohyb obyvatel, ale i geopolitické hájení Evropy a jejích zevních hranic.“

Měli bychom mít na mysli společné křesťanské ideály pomoci potřebným, ale také jasně vidět, jaká je naše kapacita. Evropa nemůže pomoct všem hladovějícím na celém světě. Jakožto bohatý region bychom měli investovat spíš do pomoci v budování infrastruktury a vzdělávání přímo v zemích, kde je to potřeba, aby se mohly v budoucnu samy rozvíjet.

Další témata rozhovoru: Je rezignace ministra kultury Antonína Staňka správným krokem? Patří politika na ulici? Povedou vyšší daně na alkohol a tabákové výrobky k jejich nižší spotřebě? Mělo by Česko uvažovat o zavedení eutanazie?

Spustit audio

Související