Ivan Hoffman: Všichni tvrdí, že se v EU chystají hájit národní zájmy

6. květen 2019

Evropa se připravuje na volby do Evropského parlamentu. Na 450 milionů oprávněných voličů by si koncem května mělo zvolit 705 europoslanců, z toho 21 křesel připadne Česku. Co bude hlavním tématem letošních eurovoleb?

Podle komentátora Ivana Hoffmana politici především s napětím očekávají, jestli si v Evropském parlamentu udrží silné zastoupení tradiční politické frakce, nebo jestli dojde ke změně, od které by se potom odvíjela i změna atmosféry v celé Evropské unii.

V mnoha zemích se ukazuje, že by mohly posílit strany, které jsou k dnešní EU skeptické anebo chtějí v budoucnu klást větší důraz na národní státy.“ Brexit ukázal, že odejít z EU není vůbec nic jednoduchého, a tak se předvolebním tématem těchto stran spíše než volání po opouštění Unie stala její reforma zevnitř.

Zkouší Rusko ovlivnit eurovolby?

Vladimir Putin

Podle ředitele BIS Zdeňka Koudelky je hlavním rizikem eurovoleb Rusko a jeho propaganda. Cest, jak by mohlo výsledky hlasování ovlivnit, je podle něj několik – šíření falešných zpráv, kybernetický útok na infrastrukturu voleb nebo přímé financování spřízněných politiků.

Pan Koudelka svým prohlášením udělal radost svým přátelům ve zpravodajských službách, hlavně v Americe. Nevím, do jaké míry to mám brát jako zjištění profesionálů, kteří doopravdy vidí do hloubky věci, nebo zda se jedná o propagandu. Vidím v tom spíš převahu toho druhého,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí Ivan Hoffman.

Češi do EU změnu nepřinesou

Vlajky členských států Evropské unie před budovou Evropské parlamentu ve Štrasburku

V Česku se o přízeň voličů uchází 39 politických uskupení. „Všichni tvrdí, že se chystají hájit národní zájmy a že jsou rozhodnuti Evropskou unii předělat, aby nám lépe vyhovovala. Ale nikdo nejde moc do detailů,“ myslí si komentátor.

Ukázalo by se totiž, že jejich sliby nejsou reálné. Možnosti našich 21 poslanců, kteří jsou navíc roztříštěni do různých frakcí, nejsou příliš velké. A také naprostá většina stran, které u nás kandidují, se vůči EU vymezit nechce. Jednak nevědí jak a pak také nemají příliš proč. Vyhovuje jim, jak to funguje.“

Další témata rozhovoru: Podle čeho je možné hodnotit práci europoslanců? Jsou obavy z ovlivňování české justice, které vyvolalo jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti, oprávněné? Co stojí za politickou krizí ve Venezuele a jaký další vývoj lze očekávat?

Spustit audio

Související