Tomáš Kraus: Židovská komunita v dnešním Německu? Ukázka naprosto dokonalé integrace

14. duben 2021

Německo-izraelské vztahy vymazala 2. světová válka. O jejich obnovu se v roce 1960 zasloužil německý kancléř Konrad Adenauer a izraelský premiér David Ben Gurion. Jak složitá byla obnova důvěry pouhých 15 let po holokaustu? A jak si vede židovská komunita v Německu dnes?

Bylo to něco naprosto nemyslitelného, 15 let po skončení druhé světové války, jejíž součástí bylo to, co my zkratkovitě nazýváme holokaustem, kdy došlo ke genocidě židů, konstatuje v pořadu Jak to vidí... tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Nutno dodat, že generace našich rodičů a prarodičů nebyla tak korektní, jak to dnes zaznívá v našem veřejném prostoru. Jednoznačně mluvili o Němcích a jejich zločinech. My jsme dnes svůj slovník korigovali a v souvislosti se zločiny mluvíme o nacistech. Víme, že Německo jako celek nemohlo nést kolektivní vinu, ale neslo kolektivní zodpovědnost. A to byl motiv, proč vůbec k jednání v roce 1960 došlo, vysvětluje host Dvojky.

Obtížné nové zítřky

Výsledky jednání se pochopitelně neobešly bez vlny nevole. V Izraeli docházelo k demonstracím, protože lidé to považovali za nepřístojné. Říkali, že Němci už budou navěky jejich nepřátelé. Ale to se změnilo zcela pragmatickým způsobem.

Čtěte také

Přesto má starší generace podle Tomáše Krause stále tendenci ke zkratkovitému pohledu na holokaust a na utrpení svých předků. Říkají třeba, že nikdy by nevkročili na německou půdu. A já se vždy proti tomu stavím, protože je to velice krátkozraké. A upozorňuju je na to, co všechno se za dekády stalo.

Co tedy přispělo k budování nových vztahů? Byla to výměna generací. Od 60. let běžel v západním Německu dialog o druhé světové válce na všech možných úrovních. A z toho vychází i dnešní situace. Německo pro Izrael udělalo strašně moc, ať už je to spolupráce v oblasti obrany, zahraniční obchod atd.

Dnešní generace

Přestože v roce 1945 bylo pro většinu židů nepředstavitelné, že by se usadili v Německu, tvoří dnes židovskou obec v Německu více než 200 000 lidí. A dokonce jde o jedinou rostoucí obec v Evropě. 

Myslím si, že odškodnění k tomu přispělo jen marginálně. To, že je v současném Německu nejrychleji rostoucí židovská komunita, je dáno hlavně rozpadem Sovětského svazu a pádem železné opony, kdy do Německa přišla řada židovských emigrantů.

Podle Tomáše Krause jde o naprosto ukázkovou integraci. Je to vidět jak v Německu, tak v Izraeli. Jde totiž o lidi, kteří přišli z úplně jiného kulturního prostředí. Dneska jsou to ale doslova protagonisti té země. Jak v Německu, tak v Izraeli se uchytili úžasným způsobem, v mnoha oborech se z nich stali špičkoví odborníci, uzavírá Tomáš Kraus.

Další témata rozhovoru: personální rošády v české politice; nečitelnost české zahraniční politiky; návrh Ferdinanda von Schiracha na rozšíření základních lidských práv Evropana v 21. století; co vzala a dala pandemie. 

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , opa
Spustit audio

Související