Tomáš Kraus: Před 80 lety vyjel z Prahy první židovský transport. Zmanipulovat masy je lehké i dnes

27. říjen 2021

Před 80 lety zahájili nacisté masové deportace židovského obyvatelstva z protektorátu Čechy a Morava. První židovský transport vyjel z nádraží Praha-Bubny. „Připomínat tyto okamžiky je nesmírně důležité. Podívejte se, jak jednoduché je zmanipulovat masy dnes,“ varuje tajemník z židovských obcí.

Většinová česká společnost, relativně nově konstituovaná, přišla tenkrát o část své identity, připomíná v pořadu Jak to vidí... tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Společnost mlčela

Během velice krátké doby zmizela významná část společnosti. Byla naložena do vlaku, odvezena, a tím to skončilo. A to si, myslím, málokdo uvědomuje.“ Na místě, odkud transporty vycházely, stojí teď Památník ticha.

Čtěte také

Většinová společnost tehdy skutečně mlčela. Podmínky během nacistické okupace byly samozřejmě velice dramatické, zejména po atentátu na Heydricha to bylo velmi nebezpečné. Všem bylo jasné, že se nacisti nezastaví před ničím.

Varování dalším generacím

O to víc je ale třeba si tyto dramatické okamžiky připomínat. Naši prarodiče, kteří holokaust přežili, přišli zpátky se svým mementem: Nikdy více. Tak by to ale být nemělo. Mělo by to být varování.“ I dnes je jednoduché zmanipulovat masy.

Šíření naprosto šílených konspiračních teorií se dnes týká koronavirové epidemie. Tehdy šlo o masovou hysterii, která vedla k masovým vraždám. Proto je třeba si uvědomit, jak nadčasový tento nebezpečný úkaz je, zvedá varovný prst host Dvojky.

Na hranici přežití

Od 9. ledna 1942 bylo z Terezína do vyhlazovacích táborů odvezeno téměř 90 000 lidí. Konce války se dočkaly pouhé tři tisíce. Návraty to byly kruté. Musíme si uvědomit, že šlo o lidi, kteří byli z velkých rodin. Když se zase ocitli zpátky, bylo pro ně velice složité začít znovu tam, kde byl jejich život přerušen.

Řada z přeživších trpěla psychickými potížemi. A po komunistickém převratu je čekal další krutý režim. Bylo to období, které lidi opět vystavilo neuvěřitelným útrapám. A je obdivuhodné, že i toto židovská komunita přežila. Výsledkem dvou totalitních režimů i vývoje ve svobodné společnosti je, že jsme dnes na hranici demografického přežití, uzavírá Tomáš Kraus.

Další témata rozhovoru: ohlasy filmu Zpráva; divadelní premiéra hry Moje první židovské Vánoce; akce Bubnování pro Bubny; projekt Musica non grata.

autoři: Vladimír Kroc , Tomáš Kraus , opa
Spustit audio

Související