Sušená rajčata v dTestu obstála. Uspěly výrobky z Penny a Lidlu

16. květen 2019

Testy v zahraničí prokázaly přítomnost nebezpečných ftalátů ve sklenicích se sušenými rajčaty. Jak jsou na tom rajčata na českém trhu?

Na sluníčku nebo v proudu horkého vzduchu, tak nejlépe usušíte čerstvá rajčata. Ve velkovýrobě si při sušení pomáhají ještě navíc solným roztokem, který z plodů vytáhne vodu, nebo oxidem siřičitým, díky němuž si rajče zachová svoji barvu a nekazí se.

Čerstvé, nebo sušené?

Mohlo by se zdát, že sušením se rajče zbaví zdraví prospěšných látek. Olga Šlesingrová, redaktorka časopisu dTest, ale tuto obavu v pořadu Dva na Dvojce vyvrací: „Tím, že rajče zbavíme vody, se naopak některé prospěšné látky mohou zkoncentrovat. Jako například například barvivo lykopen, které působí jako antioxidant.“

Kromě toho obsahuje ještě spoustu minerálů, vitamínů a v neposlední řadě i vlákniny. „Navíc rajčata, která se suší, pocházejí z nadbytku sezóní úrody. Jsou vyzrálá a chutná na rozdíl od těch, která se pěstují zrychleně ve skleníku a dozrávají až cestou ke spotřebiteli,“ dodává.

Žádné jedy ani plísně

Logo

Redakce dTestu do laboratoře poslala celkem deset vzorků sušených rajčat nakládaných v oleji. Testy se zaměřily na přítomnost ftalátů, pesticidů a nežádoucích mikrobiologických látek, jako jsou například plísně, kvasinky a podobně. Hodnotitelé přihlíželi také k tomu, jak vzorky vypadají a jak chutnají.

Ukázalo se, že pesticidy se v testovaných vzorcích rajčat nacházely pouze v podlimitních hodnotách. Stejně dobře dopadly, i pokud jde o obsah mikrobiologických látek. Rozdíly mezi nimi byly především v senzorické části testu. Všechna testovaná rajčata vyjma jednoho v celkovém hodnocení obstála a získala dobrou známku. Jeden výrobek skončil s průměrným hodnocením.

Výsledky testu

Nejlépe v testu dopadla rajčata San Fabio, což je privátní značka Penny, před rajčaty Baresa z Lidlu. Oba výrobky dělil ovšem pouze jeden procentní bod. Nejhůř skončila rajčata značky Efko, která i podle etikety obsahují přidané látky jako například barviva nebo zvýrazňovač chuti glutaman sodný.

autoři: Šárka Volemanová , Miroslav Vaňura , and
Spustit audio

Související