Richard Hindls: Peníze, které mezi lidmi jsou, už není moc kam odkládat

17. duben 2019

Inflace v Česku roste, dosáhla už tříprocentní hranice a Česká národní banka zvažuje zvýšení úrokových sazeb. Jaké dopady to může mít na českou ekonomiku?

Pozice bankovní rady teď nebude jednoduchá. Na jedné straně ČNB zvýšením úrokových sazeb inflaci může zbrzdit, na druhou stranu tím podváže ekonomický růst,“ říká v pořadu Jak to vidí ekonom Richard Hindls. „Přesto si myslím, že ještě v prvním pololetí k nějakému kroku přistoupí a rozhodne se zvýšit úrokové sazby, ještě pořád má kam.“

Loňský více než 8% růst mezd už začal zpomalovat, náklady na zaměstnávání a shánění lidí začínají být pro firmy velká zátěž. Trh práce je stále přehřátý, blížíme se ke dnu nezaměstnanosti, které by mohlo být kolem 2 %, a mzdy rostou rychleji než produktivita práce.“

Růst platů pocítili i učitelé. A oprávněně

02808142.jpeg

Růst platů v uplynulých měsících pocítili kromě jiných taky učitelé. Za posledních sedm let se plat učitele na prvním stupni základní školy zvýšil průměrně o 10 000, přičemž loni si učitelé vydělali v průměru o 4000 více než předloni.

Vláda tak plní závazek ze svého programového prohlášení, že do roku 2021 by měla mzda ve školství dosáhnout v průměru 1,5násobku průměrné mzdy z roku 2017.Školství bylo dlouhodobě sponzorem státního rozpočtu a platy v něm teď rostou zcela oprávněně.“

Hindls ale upozorňuje, že rostou i mzdy v celém veřejném a podnikatelském sektoru. I když ne tak enormní rychlostí. Naopak podfinancované jsou podle něj stále služby v sociální oblasti.

Banky o naše peníze nestojí

Ruku v ruce s platy rostou i ceny potravin a energií, které se promítají také do zvyšování cen v průmyslu nebo stavebnictví. Inflaci tlačí nahoru i vysoké ceny na trhu s nemovitostmi. ČNB přesto očekává, že pozvolné zpomalování ekonomiky v druhém pololetí letošního roku srazí růst inflace zpět ke dvěma procentům.

Na druhou stranu peníze, které mezi lidmi jsou, už není moc kam odkládat, protože banky poskytující retailové bankovnictví, tedy termínované vklady nebo spořicí účty, na to nereagují. Jejich likvidita je totiž tak značná, že o naše peníze ‚nestojí‘,“ myslí si Hindls.

Další témata rozhovoru: Máme před sebou zpomalování evropské ekonomiky? Jak zareaguje ČNB na rostoucí inflaci? Co přinese do resortu nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček? Jaká je bilance českého zahraničního obchodu a kdo jsou naši nejsilnější partneři? Proč MMF vyzývá k opatrnosti a varuje před křehkostí globální ekonomiky?

Spustit audio

Související