Richard Hindls: Narazili jsme na práh zaměstnanosti. Kdo chce, ten dnes pracuje

8. listopad 2018

Podle ministerstva financí se blíží zpomalení růstu ekonomiky. Narazili jsme na hranice jejích možností? A co můžeme očekávat od dalšího vývoje na našich i evropských trzích?

Podle emeritního rektora pražské Vysoké školy ekonomické Richarda Hindlse je současný vývoj signálem, že zdroje, které ekonomika má, se pomalu vyčerpávají: „Narazili jsme na práh zaměstnanosti – kdo chce, ten dneska pracuje. To není úplně běžný jev, Česká republika je na tom v tomto ohledu možná nejlépe v Evropě.“

Ekonomika reaguje na vývoj ve světě

Ekonomika a recese (ilustrační foto)

„A narazili jsme i na mez vnějších podmínek. Jsme malá země, která je surovinově i obchodně závislá na vnějších vztazích. To, co se děje ve světě, může podvázat ekonomiku a odráží se to i ve snížení tempa růstu,“ vysvětluje Richard Hindls s tím, že z mezinárodního hlediska trh ovlivňují zejména napjaté celní vztahy mezi USA a Čínou nebo potíže italských a nově i německých bank.

„Pořád se ale pohybujeme kolem tříprocentního výkonu a to není málo,“ ubezpečuje profesor ekonomie a dodává, že česká ekonomika je stále o procentní bod nad evropským průměrem.

Potřebujeme investice

Navzdory trvale dobré kondici chystá vláda i na příští rok schodkový rozpočet. Podle Richarda Hindlse je potřeba zvýšit zejména výdaje na důchody, které dlouhodobě zaostávají, a zlepšit i růst platů ve veřejné sféře. V tomto ohledu je rozpočtový schodek pochopitelný.

Pojďme současný ekonomický růst proinvestovat. Ne projíst a prooblékat.
Richard Hindls

„Na druhou stranu je tu i řada neefektivních věcí. Obrovské rezervy jsou ve fungování státní správy, nutná je i rekodifikace stavebních pravidel, která brzdí developery v jejich projektech. Problémem jsou i neefektivní investice,“ říká ekonom.

Dědictví minulého století

„Stále máme v sobě podivnou strukturu ekonomiky, kterou jsme měli od 60. do 80. let a kterou charakterizuje orientace na energeticky a surovinově náročná odvětví – těžké strojírenství, hutnictví, energetiku. A to se nedá změnit ze dne na den,“ odpovídá Richard Hindls na otázku, zda potřebuje česká ekonomika změnu svého nastavení.

„Svět se mezitím posunul. Těžký průmysl je sice stále potřeba, ale evropskému Západu dnes dominují technologie a služby,“ říká ekonom. „Ve výrobním řetězci se pohybujeme někde uprostřed. Jeho začátek (vývoj a výzkum) i konec (prodej) je bez nás. Práce mezi, která na nás zbývá, má přitom nejnižší přidanou hodnotu.“

Další témata rozhovoru: Oslabuje i německá ekonomika, co to může znamenat pro nás? Proč bankovní rada ČNB stále zvyšuje základní úrokovou sazbu? Hrozí růst cen zboží a služeb? A jaký vliv budou mít výsledky amerických voleb do Kongresu na ekonomiku? A co je hlavním tahounem ekonomiky USA?

 

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související