První bankomat. Inspirací byl automat na čokoládové tyčinky

První bankomat začal fungovat v Londýně 27. června 1967. Nápad na automat vydávající hotovost sice prověřil už v roce 1939 v New Yorku Luther George Simjan, provoz jeho zařízení ale po půl roce pro nezájem skončil. Teprve v roce 1967 uspěl Skot John Shepherd-Barron. Vadila mu omezená otevírací doba bank a tak se inspiroval automatem na čokoládové tyčinky, které jednoduše nahradil bankovkami. První bankomat vydával jednu desetilibrovou bankovku.

Klient ji získal po vložení děrného štítku a zadání PIN kódu. Ten byl už tehdy čtyřmístný, za což vděčíme vynálezcově manželce. U snídaně jí totiž sdělil, že chce zavést šestimístný bezpečnostní kód. Jeho žena mu ale pragmaticky odpověděla, že je schopná si zapamatovat jen čtyři čísla.

Od roku 1971 děrné štítky postupně nahrazovaly plastové karty s magnetickým proužkem, ke kterému později přibyl ještě čip. V Česku se první bankomat objevil v roce 1989, fungoval ovšem v offline režimu a klient si mohl vyzvednout maximálně 1000 korun denně. První online bankomaty fungují u nás od roku 1992.

Spustit audio

Související