Jak vzniklo slovo platidlo a čím se bude platit v budoucnosti? Expedice do světa peněz

25. leden 2020

Ať už k nim máme jakýkoliv vztah, musíme si přiznat, že peníze významně posunuly vývoj lidstva. Moderují Markéta Ševčíková a Josef Kluge.

Prehistorické směňování zboží za zboží neboli barterový obchod měl své limity. Proto se už v pradávných společnostech začal prosazovat zprostředkovaný obchod pomocí vzácných a trvanlivých předmětů, které byl každý ochoten přijmout, i když je zrovna nepotřeboval.

Jak vzniklo slovo platidlo?

Čtěte také

Ve starověkém Babylóně to bylo obilí, v Číně mušličky, staří Slované používali plátno. Právě z něj mimochodem vzniklo slovo platidlo. Peníze mají velmi pohnutou a zajímavou historii a do ní v Expedici nahlédneme.

A taky do jejich budoucnosti, protože je otázkou, jakou budou mít za několik desítek let podobu, jestli je nepřeválcuje bitcoin a další virtuální kryptoměny a zda budou příští generace peníze ještě vůbec potřebovat.

Jak se razí 50koruna?

Logo

Peníze tu ale zatím stále jsou a asi i dlouho budou. Navzdory digitálním konkurentům. A možná Vás bude zajímat, jak se razí taková padesátikoruna, protože je hned ze dvou kovů. Náš reportér se o tom přesvědčil přímo namístě, tedy v České mincovně.

Nabídneme taky reportáž o tom, jak Kutná Hora díky stříbru ke slávě přišla, jak se u nás těžila celá třetina mincovního stříbra v Evropě a jak z této slávy nakonec sešlo. A nebylo to jen proto, že čeští králové „pančovali“ stříbrné groše tak, že z deseti starých vyrazili přidáním mědi 11 nových.

Karel IV., sběratel mincí

Představíme vám taky úžasného sběratele mincí, numismatika, který je i zaníceným odborníkem. O českých mincích ví snad úplně všechno, od vzniku české numismatiky v roce 1771. Ale prvním sběratelem mincí u nás mohl být docela dobře i Karel IV. a v Expedici na Dvojce zjistíte, proč.

Sto korun českých

A dozvíte se také, proč jsou české mince hodnoceny jako jedny z nejhezčích a nejkrásnějších na světě.

autoři: Josef Kluge , Markéta Ševčíková
Spustit audio

Související