Před svatbou měj oči otevřené, po svatbě je přivři, radí Kateřina Cajthamlová

4. únor 2020

Je krásné rčení, podle kterého si muž myslí, že se žena po svatbě nezmění a žena si myslí, že se muž po svatbě změní. Mýlí se oba, říká psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová.

Vlastnosti, které vám před svatbou imponovaly, vás mohou po svatbě obtěžovat. „Je třeba převzít odpovědnost za svoji volbu. Takového partnera jste si vybrali,“ říká Kateřina Cajthamlová.

„Když se žena chová jako dáma, vyzdvihuje, co je žádoucí, a toho nežádoucího si nevšímá. Muž pak, pokud ji má rád, chování samovolně upraví. Ale musí se rozhodnout sám,“ vysvětluje psychoterapeutka v pořadu Dva na Dvojce.

Mezi ženami se povídá, že muž dělá pro ženu před svatbou nejvíc a po svatbě utlumí.
Kateřina Cajthamlová

Je možné předělat workoholika?

03123540.jpeg

Je možné předělat workoholika? „Je otázka, co vám na tom vadí. Říká se, že dokud muži nenarazí, tak nevědí, proč něco měnit. Je třeba signalizovat své pocity,“ radí Cajthamlová.

„Řekněte: Bojím se o tebe, nemůžu spát, protože přemýšlím, co bych dělala, kdybys měl infarkt! Nekritizujte jednání, ale sdělujte své pocity. Oceňujte, co dělá. Aby neměl pocit, že má dělat ještě víc.“

Jak se snesou jeden partner chladný, druhý srdečný?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.