Pojištění nemovitosti není to samé jako pojištění domácnosti. Víte, co kryje vaše pojistka?

4. říjen 2024

Události posledních dní ukázaly, jak zásadní roli může sehrát správné pojištění při zvládání následků živelních pohrom – od poškození majetku přes ztrátu osobních věcí až po náklady na rekonstrukci. Pojištění může poskytnout finanční jistotu a umožnit rychlou obnovu domova, ovšem jen tehdy, pokud je sjednáno správně. Na co si dát pozor? Jaký je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti? A proč se vyplatí si pojistné smlouvy čas od času zkontrolovat?

„Události, jako byly zářijové povodně, nám všem připomněli, že bychom si jednou za čas měli sednout nad svoje pojišťovací smlouvy a zkontrolovat si, co všechno pokrývají, případně je aktualizovali. Relativně častý problém českých domácností je totiž to, že bývají podpojištěné, to znamená, že pojistná částka neodpovídá hodnotě majetku,“ vysvětluje právnička spotřebitelské organizace dTest Lucie Kejnarová.

Nemovitost vs. domácnost

Co všechno by si člověk měl pojistit, přitom vychází z jeho životního stylu a z rizik, které se ho týkají. „Pokud vlastním nemovitost, nabízí se pojištění majetku. Pokud splácím hypotéku, je dobré zároveň řešit i to, co se bude dít v případě neschopnosti splácet, a zorientovat se v pojištění, která by toto mohla pokrýt. V neposlední řadě jsou to pak životní pojištění, která pokrývají situace, pokud jsme ohroženi nebo máme nějaký zdravotní úraz.“

Čtěte také

Výhodou je, že pojišťovny dnes nabízejí různé kombinované balíčky, u majetku je ale důležité rozlišovat pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. „Zatímco pojištění nemovitosti se týká stavby jako takové, pokud jde o vybavení domu či bytu, jde o pojištění domácnosti, které lze sjednat, i když bydlíme v podnájmu,“ radí právnička.

Pojištění nemovitosti je povinné, pokud je dům nebo byt financovaný hypotékou. Pojištění domácnosti je ale na každém z nás. „Odhad hodnoty majetku oznamuje pojišťovně klient, žádná další kontrola se neprovádí. Bohužel lidé mají tendenci částku podhodnocovat, protože se to odrazí na výši pojistného, které by měli za pojištění platit. Samozřejmě je to ale velmi nebezpečné, protože v případě nějaké události nemusí vyplacená částka příliš pomoct.“

Pojistné plnění a ochrana pojišťoven

Pojistnou událost přitom může vyplatit pouze jedna pojišťovna. Pokud nejde o komplikovaný případ, pojišťovny obvykle pojistky vyplácejí v řádu týdnů. Záleží na tom, zda pojišťovně stačí k posouzení jen fotografie nebo videa, nebo zda je zapotřebí, aby na místo dorazil terénní pracovník. V případě nedávných povodní se ale pojišťovny snaží pokrývat pojistné částky co nejrychleji.

Důležité u všech typů pojištění je, že jde o nahodilé události, o nichž nelze dopředu říct, zda vůbec nastanou. „Pojišťovny se tím kryjí právě proto, aby lidé neuzavírali pojistky tehdy, když vědí, že se blíží nějaká katastrofa. Stanovena je desetidenní ochranná lhůta, v rámci níž, dojde-li k pojistné události, nebude plnění pojišťovnou poskytnuto,“ dodává Lucie Kejnarová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.