Pocit svěžího dechu díky zubní pastě? K nezaplacení. Pozor ale na zrádný fluorid, varuje dTest

19. březen 2021

Čištění zubů je odvěký rituál a zubní pasty jsou vedle kartáčků, nití a ústních vod skvělým pomocníkem při celkové péči o chrup a ústní dutinu. Při jejich výběru hrají roli osobní preference, tedy hlavně to, jak pasta chutná a pění. Pozor je ale třeba dát na přemíru fluoridu. Ve vyšší koncentraci může totiž poškodit zdraví. 

Přestože si bez zubní pasty čistí zuby málokdo, odborníci potvrzují, že není nezbytná. Mnohem více při čištění zubů záleží na volbě vhodného zubního kartáčku, technice, délce a četnosti čištění zubů a samozřejmě na pravidelných návštěvách zubního lékaře.

Přesto ale zubní pasta svůj velký význam má. Díky obsaženému fluoridu zabraňuje vzniku zubního kazu a v neposlední řadě přispívá k pocitu svěžího dechu. Podle čeho ale vybírat?

Výběr pasty bychom měli přizpůsobit tomu, pro koho je určena, zda pro dospělého či pro dítě, a dále aktuální kondici chrupu. Můžeme si vybrat i pastu bez fluoridu. Odborníci však doporučují používat pasty s fluoridem, říká redaktorka časopisu dTest Lucie Pechmanová.

Pasty v laboratoři

Zubní pasta, čištění zubů (ilustrační foto)

Časopis dTest vybral 14 univerzálních zubních past. Vždy šlo o přípravky v tubě obsahující fluorid, určené dospělým. Do testu se nedostaly žádné speciální přípravky pečující o citlivé zuby, krvácející dásně či slibující bělicí efekt, upřesňuje redaktorka.

Odborné zkoušky probíhaly v akreditované laboratoři. Odborníci měřili obsah fluoridu, zjišťovali nakolik účinně pasty obrušují zubní sklovinu nebo jak odstraňují skvrny po potravinách či nápojích.

Ke zkouškám ověřujícím použití zubních past v praxi byli přizváni dobrovolníci, kteří hodnotili vzhled, konzistenci, příchuť, pěnivost a pocit svěžího dechu.

Výsledky testu:

Všechny otestované pasty zuby účinně vyčistily.

Čtyři výrobky ale překročily povolené množství fluoridu.

  • Rossmann/Alterra Zahncreme Bio-Minze
  • Vademecum Complete
  • Elmex Anti-Caries Professional
  • Signal Cavity Protection

Zázračný i zrádný fluorid

Hlavním úkolem fluoridu v zubních pastách je zabránit vzniku zubního kazu. V pastách se může objevovat pod různým označením. My jsme se nejčastěji setkali s fluoridem sodným, olafluorem, fluoridem cínatým nebo monofluorfosfátem.

Kromě zubních past nebo zubních vod ale přijímáme fluorid i z jiných zdrojů – z pitné vody, černého čaje, mořských ryb, kakaa nebo obilovin. Důležité proto je, aby jeho celkové obsažené množství výrobce zubní pasty na obalu čitelně uváděl. Jeho povolené maximum určuje evropská legislativa. Horní limit pro dospělé je stanoven na 1500 ppm (parts per million – počet částic na milion).

Vyšší příjem fluoridu může mít nepříznivý vliv na lidský organismus. Mimo jiné může vést k poškození zubní skloviny, bolestem hlavy, kožním či zažívacím problémům nebo poruše imunity.

Bohužel laboratorní měření časopisu dTest odhalila vyšší obsah fluoridu, než stanovuje evropské nařízení o kosmetických výrobcích, u čtyř testovaných zubních past. Na skupinu výrobků byl podán podnět Krajské hygienické stanici,“ uzavírá Lucie Pechmanová.

Spustit audio

Související