Pečení kvasového chleba doma je láska a radost. K ruce si ale vezměte i foťák, radí pekařka
Nadšenců domácího pečení chleba přibývá. Někteří si oblíbili jednoduchý chléb bez hnětení, druzí nedají dopustit na chléb kvasový. V čem je kvasový chleba výjimečný? Jaký je rozdíl mezi kvasem a kváskem? Kde si kvas opatřit? A jak připravit kvas z bezlepkové mouky?
„Kvasový chleba je výjimečný hlavně díky svému složení. Tím, že se mouka a voda prokvasí, je potom takový chleba i lépe stravitelný,“ říká na úvod pekařka a lektorka kurzů domácího pečení chleba Marika Klčová.
Kvas vs. kvásek
Častou mýlkou začínajících pekařů a pekařek přitom bývá nerozlišování kvasu a kvásku. Kvásek je z pekařského hlediska mouka, voda a droždí, zatímco kvas je pouze mouka a voda. Hlavním úkolem droždí je kvašení urychlit. „Není to nic nežádoucího, pro organismus je ale určitě lepší, když se mouka nechá prokvasit delší dobu, klidně několik hodin. Já osobně většinou začnu odpoledne nebo večer a peču až druhý den ráno,“ vysvětluje pekařka.
Čtěte také
Kvas je možné získat buď na kurzu domácího pečení chleba nebo pomocí tzv. Kváskové mapy na internetu, kde lze jednoduše najít osobu, která se o kvas rozdělí. „Dnes už je domácí pečení chleba takový fenomén, že není podle mě problém najít v okolí někoho, kdo má kvas doma,“ potvrzuje lektorka.
O trochu složitější je pak podle ní péče o kvas. Rozhodující je, jak často se chleba peče. „Pokud budete chtít péct častěji, je dobré nechávat si kvas na lince a krmit ho jednou až dvakrát denně, podle teploty v místnosti. Pokud budete péct jednou za týden, vůbec není na škodu uchovávat nakrmený kvas v lednici. Před pečením je ale dobré znovu ho jednou dvakrát rozkvasit, aby byl zase plný aktivních živin.“
S láskou a radostí
A jak poznat, že je těsto v ošatce správně nakynuté? „Ideální čas na pečení poznáte tak, že do těsta lehce píchnete bříškem prstu. Pokud se těsto už nevrací nebo se vrací pomalu, je čas začít péct chleba. Velice v této fázi doporučuji dělat si fotky. Díky tomu dobře poznáte, o kolik chleba už nakynul. Při pečení chleba totiž nic neplatí striktně. To, co je napsáno v receptu, berte spíše informativně a uzpůsobte to vlastním podmínkám.“
Ze začátku je proto podle pekařky dobré zkoušet stále jeden a týž recept. „Tím vychytáte všechny vlastnosti daného těsta i to, co od chleba osobně očekáváte. Teprve pak můžete začít experimentovat, protože máte nekonečně možností, jak z jednoho receptu udělat mnoho druhů chleba. Hlavně pečte v klidu a s láskou, protože pečení chleba je radost,“ dodává s úsměvem Marika Klčová.
Související
-
Žitný kvásek: Kdo za rok neupekl alespoň jeden chleba, jako by nebyl
Díky pandemii koronaviru se z českých domácností staly prvotřídní pekárny. A co chleba z žitného kvásku? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Na kvas do chleba musí pekaři myslet nejméně den předem
Možná si také vzpomenete na scénu z knihy o Robinsonu Crusoe, v níž si trosečník zkoušel péct chleba. Ten mu ale stále nechutnal a on nemohl přijít na to, co chlebu chybí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.