O chlebový kvásek se musíte starat. Nejlépe každý den, radí foodblogerka Juliana Fischerová
Udržet chutný kvásek je prý malá alchymie. „Ideální je s ním pracovat každý den,“ doporučuje Juliana Fischerová v Blízkých setkáních. Všechny díly pořadu najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.
Kvásky prý většinou zahynou proto, že je lidé strčí do lednice a zapomenou na ně. „Většina lidí není zvyklá péct každý den, což by kvasu prospívalo nejvíce. Kvásek je rád v teple, pak se v něm vše množí, jak má.“
„Když ho máte v lednici, proces kvašení se trochu zastaví. Některé procesy běží dál a pak může být kyselejší,“ vysvětluje foodblogerka Juliana Fischerová, která pro Radio Wave připravuje podcast Ve vlastní šťávě.
Jak doma upéct chleba
Jak upéct chleba doma bez pece? Rada je prostá: pečte v troubě nebo v pečícím hrnci. „Aby chleba vypadal jako z pekárny potřebujete páru a sálavé teplo. Bez páry není kůrka lesklá a měkká.“ Péct se dá i na litinovém či ocelovém tálu.
„Ale musíte pod něj dát nádobu s vodou, aby se prostor zvlhčil,“ popisuje Juliana Fischerová – Maškrtnicav rozhovoru s Terezou Kostkovou. „Pára není dogma. Spousta lidí bez páry peče, ale chleby potom praskají. Ale pokud chcete mít chleba jako z pekárny, je nezbytná.“
Proč si zvolila přezdívku Maškrtnica? Peče chléb i z droždí? A na čem si ona sama nejvíce pochutná?
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.