Pavel Kosatík: Silný protivník si na nás vždy troufl. Změní náš národní osud cesta na Tchaj-wan?

12. červen 2020

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že navštíví spolu s podnikatelskou delegací Tchaj-wan. Důvodem návštěvy má být vyjádření Číny, aby se cesta neuskutečnila. Jde o truc podnik jednotlivce, nebo odvážný krok? 

Pražský hrad přirovnal plánovanou cestu Předsedy Senátu na Tchaj-wan k návštěvě Doněcka. Čínská ambasáda se proti ní ohradila. Porušuje prý normy mezinárodních vztahů a podrývá základy budoucí spolupráce.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček plán označil za „truc podnik“. Stejnou cestu přitom ještě těsně před svou smrtí plánoval už Vystrčilův předchůdce ve funkci Jaroslav Kubera.

Čtěte také

Truc podnik?

„Truc podnikem bych to určitě nenazýval. Pan Vystrčil je zkušený politik. Důležité je zamyslet se znovu nad tím, jestli v době působení Václava Havla bylo možné, aby nějaká jiná země rozhodovala, co smíme a nesmíme dělat,“ říká publicista Pavel Kosatík.

„Obchodování samozřejmě vždy souvisí s politikou. Naše historie je ale taková, že jsme byli mnohokrát jako malý národ převálcováni zemí velkou. Neuděláme chybu, když ve své zahraniční politice budeme upozorňovat, že i jiným se to dneska děje,“ myslí si.

Šikovně manévrovat bude klíčové

Podle spisovatele Pavla Kosatíka nemůže cesta na Tchaj-wan velkou kontinentální Čínu poškodit v ničem zásadním. „Podstatné je, že se zde nabízí velký manévrovací prostor. Malého se zastat, obchodovat s ním a komunikovat, a přitom tomu velkému neškodit.“

Český prezident Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem při setkání v Praze

Máme to ve svém národním osudu. Mnohokrát jsme byli pošlapáni. Dovolili jsme, aby si na nás silnější protivník troufl. Nevysílali jsme dostatečně předem signály, že to bude bolet. Ze svých špatných zkušeností bychom proto měli vyvodit něco lepšího. A tím by měla být politika malého, ale zdravě sebevědomého státu.“

Navenek nejednotní

Česká zahraniční politika je nejednotná. Ukazuje se to nejenom nyní u plánované cesty na Tchaj-wan, ale třeba i u kauzy chystané izraelské anexe židovských osad na Západním břehu Jordánu.

Čtěte také

Je mi líto, že se nejednotnost české zahraniční politiky projevuje v médiích. Ideální je, když se lídři domluví mezi sebou a navenek republika mluví jedním hlasem. V této situaci nejsme. Stát je rozdělen dlouhodobě, říká host pořadu Jak to vidí...

Jak na Čínu?

Může cesta na Tchaj-wan nejednotnost zahraniční politiky ještě prohloubit? „Pan Vystrčil vystupuje velice opatrně. Myslím si, že tam jede proto, aby manifestoval dobrou vůli České republiky,“ uvažuje Kosatík v pořadu Dvojky.

Důležité je, aby se mu podařilo dát najevo, že Česká republika si bude sama určovat, s kým chce mluvit a udržovat hospodářské styky. Zároveň ale musí přesvědčit, že nikomu tímto jednáním nechceme škodit.

„Je to jediný způsob, jak se teď k Číně chovat. Čínský tlak je mnohem větší než dříve, ale rozhodně to neznamená, že je v pozici nějakého bonza. Čína by se také měla z lecčeho zodpovídat,“ uzavírá publicista.

Další témata rozhovoru: výročí popravy Milady Horákové; poprava Heliodora Píky; vzpomínka na první svobodné volby; očista české společnosti; nesoulad v zahraniční politice České republiky.

Spustit audio

Související