Pavel Kosatík: Po Kuberovi zůstávalo dobré dílo. V názorech byl věrný sám sobě

21. leden 2020

Výrazný, konzistentní, pozitivně naladěný. Takový byl podle politiků i komentátorů předseda Senátu Jaroslav Kubera, který v pondělí náhle zemřel. Reakce lidí na Kuberovo úmrtí potěšily i Pavla Kosatíka.

 

„Budu si ho pamatovat hlavně jako pozitivního člověka. To v politice nebývá pravidlem,“ vyzdvihuje v pořadu Jak to vidí... Pavel Kosatík. „Kubera byl člověk konsenzu. Zanechával po sobě dobré dílo. Na to, co vykonal, je vesměs pěkný pohled.“

Starosvětský, ale ve všem svůj

„Nechci ho idealizovat, byly věci, se kterými člověk jako já mohl nesouhlasit,“ připouští Kosatík. „Někdy se mi zdálo, že jeho reakce – a to mi nepřijde nelogické – odpovídají jeho malinko vyššímu věku. Na některé složitější problémy, které přináší nová doba, reagoval trochu starosvětským způsobem. Ale i v tom byl konec konců věrný sám sobě.“

Čtěte také

I když s ním člověk nemusel souhlasit, tak tomu rozuměl. A to je to základní: aby politikům bylo rozumět v jejich dobrých pohnutkách. Pro Jaroslava Kuberu to platilo.

Politika se dělá s lidmi

Za jeho úspěchem stálo, že nespoléhal na sílu médií ani sociálních sítí. Coby dlouholetý úspěšný komunální politik vycházel z přímého kontaktu s lidmi. Ještě v sobotu na sjezdu ODS k témuž vyzýval i ostatní stranické kolegy.

Důkazem jeho schopností jsou podle Kosatíka i vzkvétající Teplice, kde byl několik let primátorem. „Přišli jsme o cenného člověka, kterému se spíš dalo důvěřovat než naopak,“ shrnuje publicista a spisovatel.

ODS jeho ztrátu ustojí

Pro ODS je Kuberův odchod citelnou ztrátou. Jeho osobnost dokázala oslovovat voliče napříč politickým spektrem. „Je to silná strana a na kongresu se ukázalo, že má sílu i k personální obrodě, a to i v mladších generacích.“

„Nezávisí na žádném jednotlivci, ale je to hnutí, které je silné ze své podstaty. Anebo já bych jim každopádně přál, aby se jím v brzké době znovu stali,“ dodává Pavel Kosatík.

Další témata rozhovoru: za režisérem Ivanem Passerem, literárním historikem Josefem Čermákem a spisovatelkou Marií Vaculíkovou; tragédie ve Vejprtech.

Spustit audio

Související