Pavel Kosatík: Kultura trpí nejen komerčně. Karanténa nás vhání do pomyslných jeskyní

7. duben 2020

Řada menších kulturních institucí a podniků v důsledku karantény doslova bojuje o přežití. Strádáme ale i v důsledku nedostatku mezilidského kontaktu, varuje publicista.

Vládní opatření proti šíření koronaviru tvrdě dopadá na českou kulturní scénu. Řada menších kulturních institucí a podniků doslova bojuje o přežití.

„Karanténa dopadá ale na kulturu ve společnosti mnohem šířeji. Strádáme také v důsledku nedostatku mezilidského kontaktu,“ upozorňuje spisovatel a publicista Pavel Kosatík.

Chybí nám i lidská mimika

„Kultura je, že pozdravíte, když vejdete do místnosti. Teoreticky můžete říct spoustu jiných věcí. Z této věty ale vyplývá, že máte dobrou vůli s lidmi vyjít. Kultura je i oblékání, dávání přednosti ve dveřích, jestli tykáme nebo vykáme cizímu člověku…“

Koronavirus

Právě toto může být současnou krizí ohroženo. „Karanténa nás vhání do izolace, do pomyslných jeskyní k televizorům, a tím můžeme o řadu těchto věcí přijít.“ Kosatík zmiňuje i neblahý vliv toho, že se na ulici nesetkáváme s tvářemi a mimikou lidí.

„Nevidím lidi se usmívat ani se mračit, většinou před sebou prcháme. Postrádám nejjednodušší lidské situace,“ shrnuje publicista v pořadu Jak to vidí...

Pro přežití kultury jako takové je důležité, aby člověku na sobě samém záleželo. Aby neslevil. Dnes je možné čas trávit také tak, že se každý večer doma opijete. Nikdo se to nedozví a můžete o tom ještě vést chytré řeči na Facebooku. Ale byla by to nesmírná škoda.

Pavel Kosatík

Podpořte své oblíbené knihkupce či divadlo

Kosatík se z titulu své profese snaží podporovat v těžké situaci zejména knižní trh. „Považuji to za svou občanskou povinnost.“ Publicista vyzývá, aby lidé hledali příležitosti, jak pomoci svým oblíbeným kulturním podnikům.

„Kina vám dnes vystaví pomyslnou vstupenku na film, který můžete zhlédnout on-line, podobně také divadla,“ připomíná.

Další témata rozhovoru: ohrožení kultury v čase koronavirové krize; jaký bude svět po pandemii; nezastupitelná role učitele ve výuce.

Spustit audio

Související