Pavel Kosatík: Jaroslav Seifert unesl roli terapeuta národa. Škoda, že si jeho výročí lidé nepřipomínají

24. září 2021

Uplynulo 120 let od narození Jaroslava Seiferta. Výbor Nobelovy ceny u něj ocenil, že „podává osvobozující obraz lidské nezdolnosti a mnohotvárnosti“. Co dalšího je pro jeho tvorbu výjimečné? 

„V tvorbě Jaroslava Seiferta čtu český osud 20. století, upozorňuje publicista Pavel Kosatík. Seifert ve svém díle obsáhl dobré i zlé a lidé ho vnímali jako svého básníka. Hrál roli důležité společenské autority, pro někoho dokonce otce.

Terapeut národa

Obracelo se na něj velké spektrum čtenářů a on unesl roli, která je těžká pro školeného terapeuta či kněze. Básník k tomu školený není.“ Sto dvacáté výročí jeho narození ale současná společnost podle Kosatíka přijala vlažně.

Čtěte také

„Není nutné, aby se o básníkovi točily filmy jako o Emilu Zátopkovi. Rád bych ho oslavil čtenářským zájmem. Ten momentálně není největší,“ připouští Kosatík. „Přitom ta jemnost jeho řeči! Výrazy, jak když se konečky prstů dotknete motýlích křídel. Dokázal z nesmírně mála dostat maximální účinek.“

Co chybí literatuře?

Co podle publicisty nejvíc chybí současné české literatuře? „Poslední rok dva si všímám dobré žurnalistické literární práce autorů jako Jakub Szántó nebo Tomáš Etzler. Necítím tam ale silnou beletristickou vlnu.

Velká část beletrie by mohla být napsána v kterékoli době. Nikdo se nevěnuje pokusům o uchvácení státu, ačkoli silnější vnitřní téma tady není,“ uzavírá Pavel Kosatík v pořadu Jak to vidí... na Dvojce.

Další témata rozhovoru: inspirativní autoři a díla uvedená na Světu knihy; nadcházející německé volby; český národní pták; jaká politická témata jsou užitečná?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.