Jaroslav Seifert. Vždy stál za svým, i když mu to přineslo problémy

Jeden z nejmilovanějších českých básníků, který svými verši provází člověka od dětství do seniorského věku. Gurmán života, tichý milovník žen a krásy ve všech podobách. To byl Jaroslav Seifert. Napsala Jana Soprová. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Narodil se před 120 lety. Svou dlouhou básnickou cestu začal ve 20. letech minulého století, jako nefalšovaný proletářský básník pocházející z pražského Žižkova. Okamžitě se dostal do povědomí čtenářů. Jako člověk vždy stál za svým, i když mu to v různých obdobích života přineslo mnohé problémy.

Už od dvacátých let, kdy se stal jedním ze sedmi spisovatelé, který vystoupil proti tehdejšímu směřování komunistické strany, tak i v dramatických okamžicích české historie, kdy podepsal Dva tisíce slov a Chartu 77. Nejen jeho verše, ale také jeho občanský postoj, mu vynesl v roce 1984 Nobelovu cenu za literaturu.

Hrdinou dalších Příběhů z kalendáře bude český herec, který měl rád výšky. A to se mu stalo osudným.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související