Michael Třeštík u Haliny Pawlowské: Seifert psal mamince zamilované dopisy

„Facebook je médium jako kterékoliv jiné a facebookový status je určitá publicistická forma,“ říká muž mnoha schopností a manžel známé režisérky.

I na Facebooku si můžete brousit styl a precizovat svůj postoj. Navíc k tomu hned dostanete zpětnou vazbu, tvrdí Michael Třeštík. Právě sociální síť je prostředí, ve kterém se v posledních letech literárně našel.

Sám sebe na Facebooku definuje jako „mírně desorientovaného seniora, který se snaží přijít věcem na kloub, ale moc mu to nejde“. Jeho profil tam sleduje přes 18 000 lidí.

Napsat dobrou knihu je stejně těžké jako v 19. století

„Svůj první román jsem psal tužkou a přepisoval na stroji. Byla to šílená řehole. Dnes si s textem můžete na počítači hrát. Máte daleko víc publikačních možností. Napsat knihu dnes těžké není. Napsat dobrou knihu je stejně těžké, jako to bylo v 19. století.“

Prozaik, vydavatel, publicista, architekt a sběratel je manželem režisérky Heleny Třeštíkové. Umělecké geny podědily i jejich děti – fotograf Tomáš a dokumentaristka Hana. Literární geny v rodině kolují díky mamince Michaela Třeštíka, profesorce literatury.

„Seifert jí psal hodně zamilované dopisy,“ vypráví. „Byla krásná a strašně ji zajímala literatura. Když Halas psal Naši paní Boženu Němcovou, probírala to s ním a některá slova, nebo dokonce půlverše jsou vlastně od ní.“

Proč si kritici často myslí, že hodnotná literatura musí být smutná? Jak se z architekta stal vydavatelem? Jaká je Helena Třeštíková coby čtenář-kritik?

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Související