Pandemie jako boží vůle nebo trest? Lidé, kteří to říkají, nedělají církvi dobře, myslí si farářka Silná

16. únor 2021

„Krizovou situaci vždycky můžete vidět jako ránu osudu. Anebo jako něco, s čím můžete něco aktivně dělat, můžete něco změnit,“ doporučuje v rozhovoru pro pořad Jak to vidí... na Dvojce farářka Sandra Silná.

Farářka Církve československé husitské Sandra Silná se v rozhovoru se Zitou Senkovou v pořadu Jak to vidí... na Dvojce zamýšlí nad rolí církve v době pandemie. A brání se vidění situace jako božího trestu nebo zdviženého prstu.

Stát se mluvčím boha

„Kdykoli se objeví taková situace, tak se bohužel v církvích najdou lidé, kteří jakoby na to čekali. A v tu ránu přijdou s nějakým vysvětlením. Že tohle je boží trest, boží vůle, důsledek toho a toho. Ti lidé tím ale ukazují svoje strachy. Poukazují na to, co jim samotným vadí,“ prohlašuje Sandra Silná.

Čtěte také

„Lidé, kteří se pasují do role mluvčího boha a vědí, proč se daná situace stala nebo děje anebo kdo je jejím viníkem, dělají velmi špatnou službu církvi. A nejenom církvi, ale i evangeliu. Protože evangelium je radostná zpráva o boží lásce ke všem lidem. A o boží lásce ke stvoření.“

Dobro jen pro některé?

„Evangelium není zpráva o tom, že bůh tady některé lidi trestá a chce pro některé lidi zlo a jenom pro některé lidi dobro. To je naprosto pomýlený výklad,“ ujišťuje farářka.

„Krizovou situaci vždycky můžete vidět jako ránu osudu, jako něco, co přichází jaksi zvnějšku. Jako trest. Ale to já nemám ráda. Můžete to totiž vidět i jako něco, s čím já můžu něco aktivně dělat, můžu něco změnit. A třeba případně mě může ta situace i něčím posílit, obohatit a posunout někam dál.“

Další témata rozhovoru: role víry v době pandemie; tabu smrti; zpřísnění potratové politiky v Polsku.

autoři: Zita Senková , Sandra Silná , rota
Spustit audio

Související