Farářka. Dokument o cestě z Prahy do Brna, o cestě k víře a k lidem

15. prosinec 2018

Pražačka přišla do Brna a udělala rozruch. Mezi lidi a do kostela ale přivedla pořádek. Dokument o netypické farářce Československé církve husitské, které se nevyhnuly životní trable obyčejných smrtelníků. Aktivity Sandry Silné výrazně přesahují prostor kazatelny a směřují ke spojování lidí.

Usměvavá mladá farářka Československé církve husitské Sandra Silná přišla do Brna z Prahy v polovině roku 2016. S novým městem se nesžila hned. Přesto se její brněnské aktivity staly rychle nepřehlédnutelné: začala na faře pořádat tzv. sousedské snídaně, na kterých se potkávají lidé z okolí, povídají si, vzájemně se hostí. Vytváří tak ducha pospolitosti.

Rozpad manželství

Za rozhodnutím opustit fungující společenství břevnovské farnosti bylo více důvodů. Jedním z nich byl také rozpad manželství, ze kterého má Sandra čtyřletého syna Heřmana. I s ním se odstěhovala na faru v Botanické ulici v Brně. Na péči o něj je teď sama. Už od pohledu není Sandra obyčejná žena.

Tetovaná farářka

Její tělo zdobí tetování. Je nejen estetickou záležitostí, ale taky svědectvím Sandřina životního příběhu. Každý obrázek něco o Sandře vypovídá. Pokud ale k jeho příběhu Sandra poskytne klíč. Tato svérázná farářka zkrátka nedělá nic nahodile.

Medem a pivem oplývající

Na farní zahradě jsou dva úly, které si Sandra po svém příjezdu do Brna pořídila. Napřesrok bude první farní med. Chystá se tu taky vařit pivo. Je fascinována kávou a kávovou kulturou. Snaží se brát od života to, co jí život nabízí. Ale zároveň sama nabízet něco podstatného lidem kolem sebe. Tím podstatným je duch fungující komunity.

Spustit audio

Související