Pes – přítel člověka. Dokument o záchraně vysloužilých závodních chrtů

29. srpen 2019

Jana Hrubá, zakladatelka Sdružení Chrti v nouzi, hledá nové pány pro vysloužilé chrty. Sama „adoptovala“ už chrty tři.

Chrt je symbolem noblesy a elegance. V některých zemích je ale pohled na ně podstatně pragmatičtější. Ve Španělsku se využívají jako lovečtí psi. V Irsku jsou součástí zábavního průmyslu. Chrtí dostihy jsou tam hodně populární. V obou zemích je pro majitele psa důležitá jeho výkonnost.

Dokud je chrt schopen závodit (případně lovit), je pro majitele ekonomicky zajímavý. Co ale s ním, jakmile zestárne nebo přestane být úspěšný? Na internetu najdete videa se zbídačenými zvířaty, o které se jejich majitelé přestali starat. V horším případě je zabijí.

Chrt Vicky

Záchrana chrtů v ČR

Záchranu nevýkonným psům nabízí řada organizací po celé Evropě. Adopce chrtů funguje také u nás. Hned tři adoptované chrty má doma Jana Hrubá. Když si přivedla domů prvního, byl vyhublý a zbídačený. Jizvy má dodnes. Ale stal se z něj zdravý a spokojený pes.

Díky paní Hrubé dostal šanci na důstojný život bez ohledu na věk a výkonnost. Jana Hrubá taky aktivně působí v organizaci Chrti v nouzi, která jako jedna z organizací v Česku adopci chrtů zprostředkovává. Psi jsou v jejím životě nejdůležitější. Jejich záchraně se věnuje nad rámec svého zaměstnání.

Holčičky v pampeliškách
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.