Canicross je o radosti a pocitu parťáctví se psem

18. červenec 2014

Aktivit, které můžete provozovat se psem, je hodně. Ke canicrossu toho potřebujete málo, ale radost z pohybu a potěšení z parťáctví přinese velkou. Vám i psovi.

K tomuhle sportu potřebujete jen pár základních věcí: sedák na způsob toho horolezeckého, speciální vodítko a postroj pro psa.

„Pak už jen stačí zavelet a vyrazit,“ vybízí Michal Šefrna. Pes vás táhne na vodítku a vlastně vám usnadňuje běh. Je to pohyb pro oba. A pokud nezávodíte, můžete s tím začít hned. Běh je totiž pro psa i člověka přirozený.

Čtěte také

„Psy to hrozně baví. Ten pocit vzájemné spolupráce mezi ním a člověkem je nádherný,“ popisuje nadšenec.

Díky tomu jste pak se svým psem daleko větší parťák. „Jste na sebe odkázaní a to vás hodně spojuje. Stejně jako adrenalin na závodech nebo delších tratích.“

Michal Šefrna

Běhat můžete i s „pouliční směskou“

Začít můžete s každým psem. I s voříškem. „Ale když chcete závodit, je lepší pořídit si speciální tažné plemeno. Nejlépe evropského saňového psa.“

Podle Michala Šefrny je důležitá včasná výchova. Pes by se měl naučit povely jako vpřed, doprava, doleva a stůj. Aby vás nezatáhl třeba někam do škarpy.

„Když jsem začínal, moji psi měli tendenci rozběhnout se za jiným psem nebo za zvěří. Teď už neuhnou. Jen instinktivně zrychlí.“

Je to o souhře

Pražské parky plné psů nejsou v tomhle ohledu ideálním místem pro trénink, usmívá se Michal Šefrna. „Ale trpělivou výchovou dosáhnete toho, že to pes vnímá jako zábavu. A pak si přestane tolik všímat okolí.“

Bad od Gabriely Wünschové z Mostu

Pes to má při canicrossu těžší. Běží vpředu, táhne vás. A je to on, kdo rozhoduje třeba o rychlosti před zatáčkou, kam nevidíte.

Pánem situace ale musí vždycky zůstat člověk. „Je na něm, aby psa uměl motivovat a nekazil mu radost z běhu.“

A když už vás přestane bavit běh, můžete se od něj nechat táhnout na koloběžce, na běžkách nebo na kole. To už je ale zjevně pro ty zkušené nebo odvážnější.

Jaký byl jeho první pes? Jaké zážitky si vozí ze závodů? Co obnáší příprava? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.