Paměť v současnosti dostává na frak, domnívá se neurolog Jakub Hort

7. únor 2023

Současná doba, kdy všichni všechno hledáme na internetu, klade nižší nároky na paměť. „I školství je méně postaveno na znalostech. Nejsem odborníkem, ale nemám pocit, že by to byl dobrý směr,“ zamýšlí se neurolog. Čím dostává naše paměť zabrat? Koho se týká Alzheimerova nemoc a jak je to s novým lékem na ni? A je něčím přínosná virtuální realita?

„Tlak na trénování je menší a je pravděpodobné, že mozky dětí se budou vyvíjet ve vztahu k paměti odlišným způsobem,“ podotýká profesor Jakub Hort. „Dnešní doba na druhou stranu vyžaduje umět dělat víc věcí najednou, takže si mozek trénují jiným způsobem. To jsou vlivy, které teď ještě nejsme schopni vyhodnotit. Paměť v současné době ale dostává na frak.“

Učení se zpaměti je dobrou obranou proti demenci ve stáří. „Memorování dělá paměť silnější. Starší generace má znalosti, zatímco mladí lidé, kteří nemají po ruce nějakou informaci, se ji snaží vyhledávat. Dnes je dokonce větší tlak na to umět si všechno vyhledat,“ upozorňuje odborník v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související