Každé vystoupení ze stereotypu je pro mozek přínosné, radí Veronika Nešporová, autorka paměťových cvičení

16. září 2022

Mozkocvična a Dobrá myslivna vznikly náhodou, když si jednou ona sama zapomněla vzít do vlaku knihu. „Druhý den mi chyběla v zaměstnání, kde jsme procvičovali paměť. Tak jsem si začala psát cvičení na koleně. Začalo to nevinně,“ vzpomíná. Jak si ona sama procvičuje paměť? Je dobré si paměť pravidelně trénovat? Dá se aktivním cvičením zpomalit Alzheimerova nemoc? Poslechněte si v audiu.

Knihy na sebe navazují pouze volně. „Jsou tam stejná témata, ale s jinými otázkami. Obsahují informace, které bychom měli vědět a pak také otázky zaměřené na fantazii, logiku a pozornost,“ vysvětluje aktivizační pracovnice v domově seniorů.

„Knihy jsem do svých programů zařadila už jen proto, že jsem z nich vycházela. Paměťová cvičení jsou vlastně ověřena mými vlastními klienty. Zažívám pozitivní reakce a doufám, že časem bude navazovat další knížka.“

Veronika Nešporová přiznává, že rozhovory do médií jsou pro ni stresem. „Vymýšlím si dopředu odpovědi na otázky, které ani nepřijdou. Pro hlavu je to ale dobrý trénink. Když jsme ve stereotypu, mozek začne vypínat a pracovat automaticky. Jakákoli vystoupení z komfortní zóny a ze stereotypu jsou pro mozek dobré,“ uzavírá autorka.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související