Oteplování planety způsobují lidé. Každé kilo spáleného fosilního paliva škodí, tvrdí odborník

30. duben 2021

„Klimatická situace je moc zlá. U nás si ještě pořád někteří nejsou úplně jisti,“ krčí rameny Jan Hollan, astronom a expert na klimatické změny v Blízkých setkáních na Dvojce. Všechny další díly podcastu můžete poslouchat na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Část veřejnosti prý pořád nevěří, že oteplování planety působí lidé. „Nevěří, že je to tak zlé a čekají, jestli to náhodou nepřestane samo,“ kroutí hlavou odborník. „Je to tak, že je to způsobeno výhradně fosilními palivy, tedy včetně zemědělství a chovu dobytka. Pokud je budeme pálit, tak se dál bude oteplovat, když je přestaneme pálit, tak oteplování skončí. Můžeme ho zastavit. To je fyzikální jistota,“ konstatuje Jan Hollan.

Který odpad je opravdu nebezpečný

„Všechno, co teď vypouštíme, nemůžeme nijak odčinit. To jsou pohádky, že by se to dalo schovat do země. Každé kilo spáleného fosilního paliva je na škodu.“

Mluví se teď prý hodně o odpadu plastů, papíru a dalších materiálů. Nebezpečí je ale jinde. „Na jednoho Čecha připadá 12 tun odpadu, který vypouštíme do ovzduší! Mluví se o PET lahvích, ale to jsou kilogramy. Podstatné jsou ty tisíce kiligramů,“ varuje Jan Hollan.

Co může každý z nás udělat pro záchranu planety? Co je mechanické větrání? Jak to vypadá ve světových oceánech? Dá se stravovat „udržitelně“?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související