Olivový olej po ránu nebo losos k obědu? Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin zatočí i s alergiemi, říká Jan Tuna

25. červen 2021

Jak posílit imunitu svépomocí, je v probíhající sezóně různých alergií důležité téma. Pomoci může i dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin. Onemocnění sice nevyléčí, ale nepříjemné projevy autoimunitních onemocnění výrazně omezí. Proč ještě jsou omega-3 mastné kyseliny zdraví prospěšné a jak je zařadit do jídelníčku, poradí pořad A DOST!

Omega-3 mastné kyseliny se vyskytují v tuku. A zejména rybí tuk je velmi přínosný pro lidské zdraví. Po druhé světové válce byl rybí tuk i jedním z prostředků, jak zabránit rozvoji křivice u lidí, kteří neměli dostatek potravy, říká profesor Jaromír Astl.

V současné době se ukazuje, že rybí tuk je i velmi účinnou prevencí proti onemocnění srdce a cév. Výzkum však pokračuje a ukázalo se, že rybí tuk je také velmi prospěšný pro imunitní systém.

Pozitivní vliv mají omega-3 mastné kyseliny právě u autoimunitních onemocnění. Nemohou je vyléčit, ale dokážou částečně ovlivnit příznaky, potvrzuje autor a moderátor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz Jan Tuna.

Denně rybu

Bohužel mastné kyseliny si naše tělo neumí vyrobit, a tak je důležité jíst potraviny, které je obsahují, v dostatečném množství. Nejvíce jich je v tučných mořských rybách.

Čtěte také

Proti však často stojí mylný argument, že není dobré jíst potraviny, které jsou v našem středoevropském pásu vlastně cizí.

Je to opravdu velmi rozšířený omyl. I tady u nás ve střední Evropě jsou totiž mořské ryby domácí. Například losos byl domácí rybou do té doby, než byly postaveny přehrady a lososí tahy tak byly přerušeny. Ještě v roce 1929 byl losos na českém trhu nejlevnějším masem, vyvrací zažitý mýtus Jaromír Astl.

Mořských ryb, které se vracejí do sladkovodních vod vytřít se, je však více. Příkladem může být i úhoř nebo platýz.

Tučné mořské ryby bychom tedy měli jíst co nejvíce a co nejméně tepelně zpracované. Ideální je sushi nebo ryba připravená na páře, doporučuje Jan Tuna. Kvůli obsahu jódu se doporučuje jíst dvě porce ryby týdně. Praxe ale ukazuje, že v případě omega-3 mastných kyselin by to mělo být častěji, takřka denně.

Olivový olej po ránu

Vědci se domnívají, že lidské tělo si omega-3 mastné kyseliny nedokáže uchovávat dlouho. Proto je jako esenciální látku potřebujeme doplňovat neustále.

Čtěte také

Omega-3 mastné kyseliny nejsou ale pouze v mořských rybách. Obsahuje je také olivový olej nebo ořechy. Z rostlinných zdrojů je však lidské tělo dobývá daleko složitější cestou. Olivovým olejem na lačno se však nic nezkazí. 

Problém u ořechů je zejména v množství, které bychom museli sníst, abychom pokryli potřebnou dávku omega-3 mastných kyselin. Ořechy jsou velmi tučné, proto je při jejich větší konzumaci nutné zařadit i odpovídající pohyb, uzavírá Jaromír Astl.

Spustit audio

Související