Olivový olej po ránu nebo losos k obědu? Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin zatočí i s alergiemi, říká Jan Tuna
Jak posílit imunitu svépomocí, je v probíhající sezóně různých alergií důležité téma. Pomoci může i dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin. Onemocnění sice nevyléčí, ale nepříjemné projevy autoimunitních onemocnění výrazně omezí. Proč ještě jsou omega-3 mastné kyseliny zdraví prospěšné a jak je zařadit do jídelníčku, poradí pořad A DOST!
Omega-3 mastné kyseliny se vyskytují v tuku. „A zejména rybí tuk je velmi přínosný pro lidské zdraví. Po druhé světové válce byl rybí tuk i jedním z prostředků, jak zabránit rozvoji křivice u lidí, kteří neměli dostatek potravy,“ říká profesor Jaromír Astl.
„Pozitivní vliv mají omega-3 mastné kyseliny právě u autoimunitních onemocnění. Nemohou je vyléčit, ale dokážou částečně ovlivnit příznaky,“ potvrzuje autor a moderátor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz Jan Tuna.
Denně rybu
Čtěte také
Proti však často stojí mylný argument, že není dobré jíst potraviny, které jsou v našem středoevropském pásu vlastně cizí.
„Je to opravdu velmi rozšířený omyl. I tady u nás ve střední Evropě jsou totiž mořské ryby domácí. Například losos byl domácí rybou do té doby, než byly postaveny přehrady a lososí tahy tak byly přerušeny. Ještě v roce 1929 byl losos na českém trhu nejlevnějším masem,“ vyvrací zažitý mýtus Jaromír Astl.
Mořských ryb, které se vracejí do sladkovodních vod vytřít se, je však více. Příkladem může být i úhoř nebo platýz.
„Tučné mořské ryby bychom tedy měli jíst co nejvíce a co nejméně tepelně zpracované. Ideální je sushi nebo ryba připravená na páře,“ doporučuje Jan Tuna. Kvůli obsahu jódu se doporučuje jíst dvě porce ryby týdně. Praxe ale ukazuje, že v případě omega-3 mastných kyselin by to mělo být častěji, takřka denně.
Olivový olej po ránu
Vědci se domnívají, že lidské tělo si omega-3 mastné kyseliny nedokáže uchovávat dlouho. Proto je jako esenciální látku potřebujeme doplňovat neustále.
Čtěte také
Problém u ořechů je zejména v množství, které bychom museli sníst, abychom pokryli potřebnou dávku omega-3 mastných kyselin. „Ořechy jsou velmi tučné, proto je při jejich větší konzumaci nutné zařadit i odpovídající pohyb,“ uzavírá Jaromír Astl.
Související
-
dTest radí, jak poznat kvalitní doplněk stravy s omega-3
Pokud jíte ryby aspoň 2x týdně, tak určitě nepotřebujete doplněk stravy s obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které si vzal na mušku časopis pro spotřebitele.
-
Losos: Tipy a rady, jak poznat čerstvou rybu
Které pokrmy jsou z lososa nejlepší? A lze jej připravit i syrového? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Pochutiny na svátečním stole. Pozor na přemíru soli, radí dTest
Oslavy Vánoc a konce roku jsou spojeny s dobrým jídlem. Chlebíčky, kanapky, oříšky a mandle nesmějí chybět. Na co si ale dát pozor, aby příliš neutrpělo Vaše zdraví?