Od svého zdraví se dneska vzdalujeme, varuje lékař funkční medicíny

17. únor 2020

Pod tvrzení zdravá duše, zdravé tělo by se Jan Vojáček podepsal na sto procent. Vztahy ovlivňují i fungování těla, dodává lékař preventivní a funkční medicíny.

„Za důležité považuji tří úrovně: tělo, mysl, duše. Tělu se věnujeme intenzivně, ale mysl dostatečně neřešíme,“ říká lékař Jan Vojáček v poradenské rubrice pořadu Dva na Dvojce.

„A co se týká duše, lidé si myslí, že je to pro pánbíčkáře nebo esoteriky. Přitom si neuvědomujeme, že víra je jeden z nejsilnějších hybatelů celého systému. Podílí se na tom, jestli jsme zdraví nebo nemocní. Dneska se člověk od svého zdraví vzdaluje a dřív nebo později dojde ke vzniku nemoci.“

Rada zní: Zpomalte!

„Když mi nakreslíte mapu svých sociálních vztahů, tak různým vztahům dáváte různou sílu. Tato síť určuje, jestli budete zdraví a šťastní. Snažím se lidi motivovat k tomu, že to není ta síť, která je drtí, ale oni sami se na jejím vytváření aktivně podílejí,“ radí Vojáček.

„Chronická nemoc je vždy součástí příběhu člověka. Každý člověk je individuální, ale obecná rada by mohla znít: Zpomalte! Příliš rozjetá mysl nemůže získat nadhled nad životem a nelze tak dosáhnout přehodnocení toho, jak jsme ho dosud vedli.“

Mohou životní prožitky spustit špatný gen v DNA? Co udělat, aby vztahy fungovaly?

Spustit audio

Související