Novinář Kytka: S pokusem o atentát se vždy vzedme vlna naděje, že bude společnost lepší. Obvykle se ale moc nezmění

22. květen 2024

Jaké jsou britské komentáře k dění na Slovensku, kde došlo k atentátu na premiéra Roberta Fica? Jak daleko je realizace plánu Spojeného království ohledně deportace nelegálních migrantů do Rwandy? A jak Londýn reaguje na výhrůžky Moskvy? Na otázky odpovídá přímo z Velké Británie novinář Ivan Kytka.

Čtěte také

Ve středu 15. května 2024 došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, který je o týden později stále v péči lékařů. „Ještě ten samý den to byla v Británii bezpochyby zpráva číslo jedna,“ říká novinář Ivan Kytka.

Vyvolalo to velký poprask a zároveň tak trochu hlubší pohled do země, o které toho Britové jinak příliš mnoho neví. Myslím si, že to vyvolalo zájem, bez kterého by se politická reprezentace i Slováci jako občané země obešli, protože souvislosti nebyly pro pověst země příliš příznivé,“ dodává.

Slovensko? Sourozenec Maďarska

Podle novináře dlouhodobě žijícího ve Velké Británii tamní média pozorují politický vývoj na Slovensku skrz určitou komentátorskou analytickou šablonu.

Čtěte také

„Premiéra Fica a jeho politickou reprezentaci řadí zhruba do stejné škatulky, jako je současná politická reprezentace a režim v Maďarsku. Tedy do škatulky země, která se odklání od prozápadní orientace, která hledá své vlastní cesty ve vztahu k Rusku a která má jiný názor na ruskou invazi na Ukrajině, než je většinový názor spojenců, ať už jde o EU nebo o NATO,“ vysvětluje Kytka.

Obrovský zájem o Slovensko ale opět postupně opadá. „Spíše se teď objevují komentáře, jejichž autoři žijí přímo na Slovensku a snaží se mapovat vnitřní dění.“

O atentátech a naději

„Zažil jsem v Británii dvě nebo tři politické vraždy a pokusy o atentáty,“ pokračuje novinář Kytka. „Ta první, kterou mám v dobré paměti, předcházela tehdy brexitu, jehož výročí si budeme připomínat za pár týdnů.“

„Se smutnou událostí se vždy vzedmula vlna naděje, že teď bude společnost a politici lepší. Bohužel, ze zkušenosti musím říct, že obvykle událost po pár týdnech zapadla a nezměnilo se příliš mnoho. Takže naděje, které teď možná existují na Slovensku, jsou trochu předčasné nebo příliš nadsazené,“ myslí si novinář.

„Politický život a veřejná debata žijí svým vlastním životem, alespoň tedy v Británii nebere ohledy na smutné události nebo dokonce na oběti,“ míní.

Folklor Putinova režimu

Spojené království dlouhodobě čelí výhrůžkám ze strany Ruska. Novinář Kytka vysvětluje, jak vážně tuto rétoriku berou politici, média, bezpečnostní složky, armáda nebo celá společnost.

Čtěte také

„Nejrůznější nenávistné výkřiky od ruských propagandistů se objevují vlastně každý druhý den a některá britská média, zejména ta bulvární, jim dávají relativně velký prostor,“ vysvětluje.

„Na druhou stranu seriózní média, jako jsou londýnské Timesy nebo The Guardian, je berou za jakýsi folklor současného Putinova režimu a přestala si jich jednotlivě všímat.“

„Britská vláda, myslím, jako jedna z prvních v Evropě přislíbila, že ještě víc zvýší svůj vojenský obranný rozpočet, tedy z dosavadních dvou na chystaná dvě a půl procenta, a zároveň chystá nejrůznější opatření, která by měla přispět ke zvýšení obranyschopnosti Británie.“

„Posun každodenní jednotlivé práce britské vlády k tomu, aby země byla připravená na případný konflikt s Ruskou federací, je znatelný,“ zakončuje téma Ivan Kytka.

autoři: Jan Burda , Ivan Kytka , kat
Spustit audio

Související