Novinář Kytka: Británií otřásá plán na deportaci migrantů do Rwandy. Návrh v parlamentu prošel do dalšího čtení

13. prosinec 2023

Návrh zákona, kterým chce britský premiér Rishi Sunak zajistit deportace migrantů do Rwandy, překonal první parlamentní překážku a postupuje k dalšímu projednávání. Podle Ivana Kytky, novináře žijícího v Londýně, téma rozděluje britskou společnost. Na Dvojce komentoval i výměny ministrů a zmínil reakce na celovečerní snímek o siru Nicholasi Wintonovi. Moderuje Zita Senková. 

Plán britské vlády deportovat nelegální migranty do Rwandy vyvolává kontroverze mezi britskými občany i napříč politickým spektrem. 

„Podle výsledků včerejšího hlasování potřebovala vláda Rishiho Sunaka všechny poslance, aby byli na místech,“ poodhalil detaily hlasování v britském parlamentu Ivan Kytka, novinář žijící ve Spojeném království.

Někteří poslanci podle Kytky dokonce odložili odjezd na sváteční dovolenou. Nicméně zákon, o kterém se vedou velké diskuse, prošel do dalšího čtení.

Letadlo už jednou málem odletělo

„Pokud nebude zákon zpřísněn, aby deportace byly lehčí a snazší, i nadále bude premiér čelit opozici uvnitř Konzervativní strany,“ uvedl Kytka na Dvojce. Připomněl, že ministr vnitra podepsal před pár dny smlouvou se šéfem jordánské diplomacie, a to necelé tři týdny poté, co britský nejvyšší soud označil předchozí plán londýnské vlády na deportaci migrantů do Rwandy za nezákonný, protože nezajišťoval jejich bezpečnost.

Čtěte také

Právníci britské vlády doufají, že návrh je v souladu se zákonem, i když připouštějí, že může znovu narazit na překážky v Británii, ale i u Evropského soudu pro lidská práva,“ vysvětlil novinář. Diskuse se přitom vedou už měsíce a plán už jednou soud zamítl. 

„První letadlo stálo na ranveji v Gatwicku, myslím, loni v květnu. To bylo na jeho palubě několik desítek cestujících. Na poslední chvíli do toho vstoupil Evropský soud ve Štrasburku a deportace zakázal. Od té doby britská vláda zkoumá, jak se žadatelů o azyl zbavit,“ řekl Kytka v rozhovoru se Zitou Senkovou.

„Zákon je bezprecedentní v tom smyslu, že Británie se nikdy nepokoušela žadatele o azyl převézt nebo deportovat do jiné země. A není to právní praxe, která by byla obvyklá v Evropě nebo někde po světě. Takže Británie svým způsobem vstupuje na tenký led a neprobádanou půdu,“ zmínil. Podle něj i přes veškeré kontroverze Rishi Sunak a jeho kabinet není ochoten zohlednit mezinárodní konvence a smlouvy, které postavení uprchlíků v tíživé situaci upravují.

autoři: Zita Senková , Ivan Kytka , juk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.