Novinář Ivan Kytka: Pobřeží Anglie nabízí cestovatelům túry jako v Alpách. Z letovisek se ale vytratila vlídnost a vstřícnost

31. srpen 2023

Novinář Ivan Kytka se vydal na pouť po jihozápadním pobřeží Anglie. Trasa dlouhá 1040 kilometrů nabízí zajímavé úseky, které potěší i milovníky ostrých výšlapů. „Za den vystoupáte tisíc metrů nahoru a dolů, což je srovnatelné s lehčí vysokohorskou túrou,“ uvedl v pořadu Jak to vidí… Podle něj ale nabídku i kvalitu služeb silně ovlivnil brexit. Moderuje Zita Senková. 

Britové rádi tráví dovolenou v přímořských letoviscích. Tamní cestovní ruch ale podle novináře žijícího ve Spojeném království, ovlivňuje odchod Velké Británie z Evropské unie. „Služby, které jsou navázány na přímořská letoviska, například hotely nebo restaurace, teď dost trpí,“ zmínil Ivan Kytka na Dvojce. Podle něj se vytratila středoevropská pracovitost, vstřícnost a vlídnost.

„Závisí to někdy na starší generaci Angličanů, kteří vás obsluhují. A už možná tím, že jim ten servis poskytovali dvacet let Středoevropané, tak někdy zapomněli, co k tomu povolání a zaměstnání patří,“ řekl v rozhovoru se Zitou Senkovou. 

Pokud mají Britové prostředky, vydávají se na jih. „Kdo si umí našetřit, tak cestuje do Španělska, Itálie nebo do Francie. Řecko je na týden nebo dva velice populární,“ vysvětlil novinář zvyky Britů během letních prázdnin. 

Trasa přes tisíc kilometrů

Novinář své zkušenosti nasbíral při putování po trase, která měřila 1040 kilometrů a vedla ze severního Dorsetu do Davonu. Pouť si rozdělil do několika etap. 

„Je to krajina, kterou kráčela i anglická historie. Velice jedinečná a unikátní. Když se podíváte na topografickou mapu Anglie, tak vidíte velkou placku kolem Londýna,“ přiblížil novinář. „Dlouho trvá, než dojedete k nějakým kopečkům. A když už k nim dorazíte, v jižním Devonu třeba, tak to opravdu stojí za to,“ řekl Kytka. „Ten kontrast mezi mezi mořskými vlnami a útesy je sto padesát i dvě stě metrů. Ty musíte vyšplhat,“ uvedl. „Je to velice uklidňující. My jsme ty cesty zvolili také trochu jako terapii,“ dodal. 

Své stopy v tomto kraji zanechala i spisovatelka Agatha Christie, která se narodila v Torque, což je přímořské město v Devonu. „Vrátila se k ústí řeky na místo hned vedle Dartmooru a koupila si tam rozsáhlé sídlo, které dodnes její historii a její dílo připomíná,“ přiblížil novinář. Při putování se setkal i s prasynovcem majitele loděnic, které postavily v Belfastu loď Titanic. 

autoři: Zita Senková , Ivan Kytka , juk
Spustit audio

Související