Novinářka z Bruselu: Kupec Orbán to na EU zkouší dál. Jednání v rukavičkách je ale konec, zní z Unie

1. únor 2024

V Bruselu dnes proběhne summit Evropské unie, na kterém půjde zejména o odblokování maďarského veta na finanční pomoc Ukrajině. Co svým právem veta Viktor Orbán sleduje? A jakou strategii zaujmou členské státy, pokud Maďarsko neustoupí? Zpravodajka v Bruselu Kateřina Šafaříková v audiozáznamu ještě vysvětlí, jaký signál vyslal do světa český Senát svým rozhodnutím nepodpořit Istanbulskou úmluvu a zda hrozí Belgii rozpad.

„Zablokovaných 50 miliard eur nemělo jít na výzbroj, ale na provoz státu. V následujících čtyřech letech měly být finance v pravidelných platbách odesílány do státního rozpočtu kyjevské vlády a měly být využity na platy lékařů, učitelů nebo na výplaty penzí. Jednomyslnosti ale dosaženo nebylo. Maďarsko se postavilo proti, a dohoda dočasně spadla pod stůl,“ přibližuje události z loňského prosince novinářka Kateřina Šafaříková.

Podle poradce Viktora Orbána Brusel Maďarsko vydírá. Přitom podle jeho slov Budapešť přišla s kompromisním návrhem. Souhlasí s vojenskou pomocí Ukrajině, ovšem za splnění určitých podmínek. Jednou z nich má být možnost souhlas v budoucnu odvolat.

Kupec Orbán

„Toto je nutné vnímat v kontextu, že samo Maďarsko má z EU zablokované peníze. Jde v úhrnu až o 30 miliard eur, což je samozřejmě podstatný vklad do maďarského státního rozpočtu. Viktor Orbán svými požadavky mít právo veta tedy vlastně hledá cesty a příležitosti, jak by si vymohl další úlitby pro sebe a pro své spojence typu ruského prezidenta Vladimira Putina. Čili na jedné straně demonstruje, že Ukrajinu částečně podporuje, zároveň ale chce mít pevné mocenské opratě, aby mohl případnou pomoc Ukrajině zase zablokovat,“ vysvětluje zpravodajka.

Čtěte také

Co přesně tímto postojem Viktor Orbán sleduje, je ale podle ní předmětem mnoha spekulací. V zásadě lze uvažovat dvojím směrem.

„Viktor Orbán jakožto machiavelistický typ politika, jakožto kupec, jedná modelem Má dáti – dal, tedy, že se snaží získat co nejvíce peněz z EU, které jsou mu nyní zadrženy kvůli destrukci právního státu. A druhá část úvahy je, že má neformální dohodu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jedná ve shodě s ním, přičemž Putinovi samozřejmě vyhovuje co nejvíce rozklížená Evropská unie. A je pro něj výhodné využít k tomu jejího člena, v tomto případě Viktora Orbána.“

Konec jednání v rukavičkách

Spekulace se ale množí i o možnostech, jaké má Evropská unie, pokud by Maďarsko i nadále vetovalo pomoc Ukrajině. Jistá vodítka představuje uniklý podkladový dokument Evropské rady, který zveřejnil list The Financial Times a podle něhož jsou lídři členských států připraveni zavázat se zastavit veškeré financování Maďarska z EU a podílet se na oslabování pozice této země na mezinárodních trzích.

Čtěte také

„Podkladový pracovní materiál skutečně naznačuje možné směry, kudy jít a jak uvažovat. Nicméně sabotovat maďarskou ekonomiku, jakkoli to zní velkolepě, je v praxi téměř nemožné udělat. Jednak jsme všichni závislí na tom, aby se nám všem dobře dařilo, a za druhé Evropská unie je na právu fungující spolek, tudíž pro veškeré rozhodnutí je potřeba opodstatnění v evropském právu, a to tady zatím není.“

Pravda ovšem podle Šafaříkové je, že státy Evropské unie už mají dost toho, jak Viktor Orbán destruuje EU a jak komplikuje její chod. „Únikem podkladového materiálu tak už možná bylo dosaženo cíle, protože Viktoru Orbánovi bylo jasně naznačeno, že tentokrát s ním EU už nebude jednat v rukavičkách a že opravdu bude muset ze svých pozic ustoupit a nějakým způsobem se dohodnout. Už samotný spekulativně napsaný článek způsobil pád maďarského forintu, což svědčí o tom, že nějaké páky Evropská unie v rukou má a byla by schopná je efektivně použít.“

Spustit audio

Související