Socioložka Tabery: Slovensko ovládl strach a nejistota. Konec demokracie nemusí být jen bezpředmětné strašení

16. březen 2023

Po prosincovém pádu vlády čelí Slovensko nejisté budoucnosti. Politická scéna je rozdrobená a nestabilní. Veřejný prostor ovládla vyhrocená vulgarita. Lidé jsou nejistí a zmatení. Jak moc hrozí, že se Slovensko stane druhým Maďarskem? Kdo má šanci zvítězit v zářijových předčasných volbách? Socioložka Paulína Tabery v audiozáznamu ještě vysvětlí, proč jsou tak ožehavým tématem staré stíhačky určené pro Ukrajinu, i to, jaký postoj k válce na Ukrajině Slováci zaujímají.

Žebříček popularity slovenských politických stran v současnosti vede strana SMER Roberta Fica. Jeho popularita stoupá i navzdory jeho kontroverzním prohlášením o válce na Ukrajině. „Musíme si uvědomit, že už začíná předvolební kampaň. Fico zná své voliče a tím, že reprezentuje tvrdší jádro původního SMERU, zasahuje svými stupňujícími se výroky i extremističtější směry,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí... socioložka Paulína Tabery.

Díky válce na Ukrajině tedy Fico nabírá jistou část protestních a vyhrocených hlasů. Podle Tabery je jeho vzestup ale dán i tím, že téměř všichni voliči jsou současnou vládou zklamáni. „Slovensko se nachází ve stavu hibernace. Lidé nevědí, koho volit. A Fico jistým způsobem odpovídá na jejich poptávku po klidu a na strach, který se tam rodí.“

S Ficem do vlády?

Že to bude právě Fico, kdo by mohl po 30. září sestavovat na Slovensku novou vládu, je ale problematické. „Čím více Robert Fico stoupá, tím více posouvá svoji rétoriku k agresivitě. Vulgárně napadá nejenom své oponenty, ale i prezidentku, čímž samozřejmě oslovuje velkou část naštvaných voličů. Ztrácí tím ale svůj koaliční potenciál. Slovenská scéna je velmi rozdrobená a v podstatě žádná ze stran s ním spolupracovat nechce. Ačkoli Pellegrini spolupráci kategoricky nevylučuje, jeho první volba by to ale nebyla.“

Čtěte také

Bývalý premiér a ministr financí, dnes řadový poslanec Igor Matovič varoval, že po příštích volbách na Slovensku může skončit demokracie. Podle něj hrozí proměna v režim podobný tomu, jaký v Maďarsku vybudoval Viktor Orbán. „Bezpředmětné strašení to zřejmě není. Sice tím mobilizuje své voliče, ale jistým způsobem má pravdu v tom, že si musíme vzpomenout, jak vznikla tato vláda a v jaké rozjitřené atmosféře se Slovensko nacházelo po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky,“ upozorňuje Tabery.

Z kauzy vyplynulo, že složky státu spolupracují s mafií a že korumpovat policii nebo soudy včetně zavraždění svých oponentů je možné. „To byl úplně zásadní politický zlom a Robert Fico dodnes bere úkorně, že kvůli tomu musel odstoupit. Ustanovila se nová vláda, ale to, že potom Igor Matovič nezvládl samotný proces vládnutí, byla velká rána, protože to vzbudilo absolutní nedůvěru i k demokratickým silám. Má ale pravdu, že za jeho vlády se začaly vyšetřovat a dotahovat kauzy. Došlo k masivnímu zatýkání v řadách policie, soudců, státních zástupců, došlo k obrodě státu. Takže návrat k moci Roberta Fica by samozřejmě mohl vést k zastavení některých trestních stíhání,“ domnívá se socioložka.

Odtažitost voličů

V tuto chvíli je tedy velmi obtížné cokoli v dalším politickém vývoji predikovat. „Veřejné mínění je neusazené, skeptické, nerozhodnuté. To, co se dělo za vlády Fica, Pellegriniho i Matoviče způsobilo velkou odtažitost. Lidé se odpojují od systému, protože si říkají, že to je asi jedno.

Situace je natolik nestabilní, že je těžko předvídatelné, kdo vůbec k volbám přijde, natož koho bude volit. Je to dáno jednak skepsí a jednak tím, že lidé si nejsou schopni z více než deseti subjektů vybrat, kdo bude hájit jejich zájmy. Navíc se formují i zcela nové strany, které se budou snažit do voleb zcela jistě nějakým způsobem zasáhnout,“ uzavírá Paulína Tabery.

Spustit audio

Související