Nos určuje osud člověka, říká Jan Měšťák u Haliny Pawlowské

Moderátorku a jejího hosta spojuje zlomený nos, který známý plastický chirurg pomohl Halině Pawlowské vyléčit bez nutnosti operace. O nosu, ale nejen o něm je také jeho poslední kniha.

Plastická chirurgie není jen estetická medicína. Zabývá se i řešením vrozených nebo získaných vad, poúrazových stavů, popálenin a nádorů, připomíná Jan Měšťák.

Už na lékařské fakultě se specializoval na obličejové rozštěpy a u praktické medicíny, která vrací pacientům sebevědomí a pomáhá jim s návratem do normálního života, zůstal celý život.

Plastika duše

Jan Měšťák

Ve své knize Estetické operace nosu v klinické praxi vysvětluje, jak se může estetický zákrok projevit na stavu duše pacienta. „Nos je nejzodpovědnější operace. Protože určuje osud člověka,“ říká chirurg.

Podle Měšťáka není žádná jiná část těla pro psychickou pohodu tak důležitá. „Vnější krása je o to cennější, obsahuje-li i vnitřní krásu,“ cituje plastický chirurg Shakespearovu myšlenku, kterou si za svůj život mnohokrát ověřil.

„Kdo má handicap s prsem, nosem nebo čímkoli jiným, je vždycky skromný, pokorný, přátelský, vřelý… Ale vždycky platí, že čím větší vřelost, tím větší zranitelnost. A když jejich handicap napravíte, jsou z pacientek ty nejúžasnější osobnosti.“

Jak se z problematického dítěte s dvojkami z chování stal Jan Měšťák jedničkou české plastické chirurgie? S jakými nejbizarnějšími přáními pacientů se setkal? A co dělá ženu skutečně krásnou?

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Související