Nikolaj Vasiljevič Gogol: Revizor

8. květen 2019

Nezničitelná satira s famózním Václavem Postráneckým v roli Chlestakova. Natočil v roce 1972 režisér Jiří Horčička. Poslouchejte dnes od 20:00 ve vysílání anebo pak až do středy 15. května 2019 tady na webu.

Není snad ve světové literatuře výstižnější příklad příživníka, lháře a bezectného chlapa, nežli je bezvýznamný úředníček Chlestakov. Při své cestě zapadlou gubernií dovedně těží z hlouposti místní honorace, která ho začne omylem považovat za revizora.

Nesmrtelný opus

Satirická komedie Nikolaje Vasiljeviče Gogola Revizor vznikla sice už v roce 1836, ale ve světové dramatice patří stále k těm nejslavnějším. Geniálně jednoduchá zápletka, smysl pro gradaci situace, groteskní zkratka postav, to vše z ní činí nesmrtelný opus.

„Důležitý je, aby lidi dělali chyby.“ Hvězdný prach za Václavem Postráneckým

Václav Postránecký (18. 1. 2016, Narodní divadlo)

Ve věku 75 let zemřel v úterý 7. května 2019 večer po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Připomeňte si jeho život i nejlepší rozhlasové role v pořadu Hvězdný prach. V roce 2012 s ním rozhovor vedl Jaromír Hanzlík.

Každá doba si v této sžíravé komedii najde své. Koneckonců která místní správa by dnes klidně přijala zprávu, že se na ni chystá inspekce, jejíž vykonavatel přijede inkognito. V rozhlasovém zpracování díky dynamické režii Jiřího Horčičky v roli Chlestakova exceluje Václav Postránecký, na jehož počest hru vysíláme dnes, v den hercova úmrtí, od 20:00.

Pan režisér Horčička, To je jméno, které nám záviděl celej svět. S ním jsem konečně dělal Chlestakova. On byl taková bestie, že do všech ostatních rolí okolo obsadil lidi, kteří toho Chlestakova hráli. A já pak stál u mikrofonu zděšenej, protože Pešek, Růžek a další koukali, co ze mě poleze. Jirka Horčička mě udělal.
Václav Postránecký v pořadu Hvězdný prach (2012)

Je paradoxní, že právě kvůli Chlestakovově monologu z Revizora nebyl Václav Postránecký přijat na DAMU, jak přiznal v pořadu Hvězdný prach. Gogolův Revizor byl jeho osudovou hrou ještě v jednom směru. V roce 1995 získal Cenu Thálie za roli Podkolatova.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Osoby a obsazení: Chlestakov (Václav Postránecký), policejní direktor (Martin Růžek), jeho žena (Jarmila Krulišová), jeho dcera (Růžena Merunková), školní inspektor (Václav Vydra), Zemljanika (Čestmír Řanda), sudí (Eduard Dubský), poštmistr (Oldřich Musil), Dobčinský (Zdeněk Dítě), Bobčinský (Vladimír Hlavatý), inspektor (Josef Patočka), strážník Děržimorda (Svatopluk Skládal), sluha Osip (Bohumil Bezouška), Miška (Ladislav Kazda) a další

02593786.jpeg

Autor: Nikolaj Vasiljevič Gogol
Překlad: Bohumil Mathesius
Rozhlasová úprava: Kristián Suda
Hudba: Josef Pech
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Režie: Jiří Horčička
Natočeno v roce 1972.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Související