Kletba hraběte Lunatína. Premiéra pohádky o zlatém nočním motýlovi, tajemném domu a strašidlech

20. březen 2022

V uzamčené pracovně sepisuje strýček Bedřich legendy kraje. Už několik nocí ale nespí. Nedaří se mu totiž dopsat poslední kapitolu. Legenda o hraběti Lunatínovi totiž pokaždé do rána záhadně zmizí. Dokážou Markéta s Agátou vypátrat, co se v minulosti přihodilo? Přijít na to, jakou kouzelnou moc má měsíční erb ve strýčkově pracovně? Anebo dokonce vysvobodit zakletého ducha? Uslyšíte v pohádce s Markem Němcem, Pavlem Rímským a Miroslavem Táborským.

Pavel Rímský, Tereza Císařová, Marek Němec a Anežka Šťastná při natáčení pohádky Kletba hraběte Lunatína
Osoby a obsazení: Tereza Císařová (Markéta), Anežka Šťastná (Agáta), Jitka Sedláčková (Tonička), Miroslav Táborský (Bedřich), Marie Štípková (Marcela), Marek Němec (pes Lumír), Pavel Rímský (Měsíční hlava)
Napsala: Lucie Křesťanová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Zvuk: Milan Křivohlavý
Zvuková spolupráce: Milan Křivohlavý
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 20. 3. 2022
Produkce: Radka Tučková a Eva Vovesná

Markéta a Agáta se setkávají v tajemném domě, kde strýček Bedřich sepisuje legendy kraje, příběhy o strašidlech a přízracích. Agáta dobře ví, že se v uzamčené strýčkově pracovně nachází podivný erb ve tvaru měsíce. Nejednou do místnosti nahlédla klíčovou dírkou a občas poslouchá za dveřmi.

Slyší, jak strýček při práci často nešťastně vzdychá a že mnoho nocí už nespí. Nedaří se mu totiž dopsat poslední kapitolu své knihy: legendu o hraběti Lunatínovi. Napsaný text do rána vždy záhadně zmizí.

Lunatíno byl Bedřichův předek a měl úctyhodnou sbírku motýlů. Jen jeden exemplář mu chyběl. Zlatý noční motýl, který létá vysoko ve skalách. Hrabě se za ním vydal, a když se vracel s úlovkem domů, hora ho odmítla pustit. Uvěznila ho ve skalní rozsedlině, kterou zavalila kamenem.

Lidé ze vsi Lunatína za pár dní sice našli, ale už nikdy to nebyl ten bujarý chlapík co dřív. Zatrpknul a proklel Lumíra. Považoval ho za příčinu zmizení vzácného motýla. Od té doby prý duch zlatého psa bloudí krajem a nemůže najít pokoje...

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související