O lásce k velikému stromu. Pohádku s příchutí legendy vypráví Josef Somr

13. březen 2022

Poslechněte si pohádkový příběh zahalený bílou barvou sněhu a chraplavým zvukem přemrzlých borovic. Voní smolou lesních velikánů, zní burácivou vichřicí, tichounkým ptačím zpěvem a také kouzelnými hlasy Josefa Somra, Anny Suchánkové a Lukáše Hlavici.

Osoby a obsazení: Josef Somr (vypravěč, muž), Anna Suchánková (Zrzka), Vojtěch Rohlíček (Provázek), Věra Hučínová (Dane), Lukáš Hlavica (Johan), Svatopluk Schuller (silák), Tomáš Juřička (Svenske), Zdeněk Hess (nejstarší), Bohumila Dolejšová (žena), Otmar Brancuzský (muž), Roman Hemala (radní)
Napsal: František Zborník
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Zvuk: Radek Veselý
Zvuková spolupráce: Martina Beranová
Hudba: Vladimír Zahradníček
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2001
Produkce: Bohumila Andrejsková

Daleko a vysoko v kopcích leží vesnice. Aby se do ní vrátila naděje a přišlo jaro, je potřeba porazit krále stromů. Právě dnes zaplane obřadní oheň a mezi muži bude vybrán ten, který se smí pokusit přemoci dřevěného velikána. Když se mu to ale nepodaří, zahyne.

K překvapení všech vesničanů odmítne vybraný silák dary své milé, které mu mají při nelehkém úkolu pomoci. Proč to udělá? A podaří se mu sekerou zvítězit nad králem stromů? Zachrání statečná Dane siláka svou láskou? A kdo je tajemný muž s podivným ptáčkem, který se objeví u obřadního ohně?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související