Ondřej Neff: Případ ukradeného spáče  

9. červenec 2021

Premiéra děsivé povídky od Ondřeje Neffa nás zavede na hrad Houska, který je opředen tajemstvím. Autor se inspiroval přímo na místě sérií mrazivých pověstí o gotickém hradu. Lidé si odpradávna vyprávějí, že zde straší. 

Účinkuje: Zdeněk Hruška
Připravila: Zuzana Vlčková
Napsal: Ondřej Neff
Režie: Miroslav Buriánek
Premiéra: 9. 7. 2021
Natočeno: v Plzni

Dva odborníci na historii a hlavně záhady se opět setkávají na místě, kde spolu dříve pracovali. Podnětem ke schůzce je náhlé úmrtí vnuka nacistického pohlavára, do kterého je jeden z nich nepřímo zapleten. Rozkrývání záhadné smrti i utajené historie proslulého místa vyústí v nečekané drama.

Záhadou je, proč byl hrad Houska vlastně postaven

Hrad Houska je jedním z nejtajuplnějších míst v České republice. Není ani zcela jasné proč byl hrad postaven – stojí na místě, které nemá žádný strategický význam, daleko od významných stezek, nebyl hradem královským, neplnil funkci hraničního hradu a navíc byl postaven v naprosto pusté krajině bez dostupného zdroje vody. 

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Zuzana Vlčková
Spustit audio

Související

  • Arnošt Goldflam: Úpis

    Brno ukrývá v samém středu jedno tajemné místo: Zelný trh. Náměstí, kde se lidé scházeli už ve středověku, je dějištěm strašidelné povídky Arnošta Goldflama. 

  • Petra Soukupová: Grilování

    Pověsti říkají, že Branišovský les je nejděsivější polesí v Česku. Tajemné místo je dějištěm strašidelné povídky Petry Soukupové. 

  • Strašidelné léto na Dvojce

    Horory, strašidelné povídky známých českých autorů, mrazivé příběhy a velká soutěž Pátračka o zajímavé ceny. Užijte si Strašidelné léto s Českým rozhlasem Dvojka. 

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.